Picula o Šešelju: EU parlament treba reagirati na poticanje mržnje na svom kontinentu

Europski parlament danas je većinom glasova potvrdio izglasavanje hitne rezolucije o slučaju Šešelj. Snažnu potporu usvajanju rezolucije u raspravi je iskazao i zastupnik Picula, koji je tom prilikom istaknuo kako je izvanredna rezolucija je znak da se negdje događa nešto što redovno stanje mijenja u izvanredno.

“Nažalost, na Zapadnom Balkanu stabilnost i mir još uvijek nisu redovno stanje. Zato slučaj optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja ima dimenziju hitnosti s obzirom na prostor i vrijeme.”

Picula je naglasio i kako će Zapadni Balkan dugo osjećati posljedice agresije, smrti i razaranja počinjenih uime projekta u kojemu je Šešelj bio aktivan sudionik.

“Nije za to osuđen, nije se za to pokajao.Dapače, njegovo, nadam se privremeno, puštanje na slobodu oslobodilo je i strahove žrtava koje opet moraju proživljavati traume jer on javno nastupa kao da je vrijeme stalo početkom devedesetih.”

Na kraju svog govora Picula je poručio kako rezoluciju vidi i kao poticaj srpskim vlastima da provjere krši li Šešelj govorom mržnje domaće zakone i podršku demokratskim snagama u Srbiji da pruže otpor idejama koje su još nedavno toliko koštale srpske susjede i samu Srbiju.

“A Europski parlament, koji je jučer uručio nagradu Saharov dr. Mukwegeu, treba uporno reagirati na poticanje mržnje i na svom kontinentu.”, priopćeno je iz Ureda u EU parlamentu Tonina Picule.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.