Picula: Hrvatska se ne miješa u unutarnje stvari BiH, radi se o obvezama iz Daytona – Jabuka.tv

Picula: Hrvatska se ne miješa u unutarnje stvari BiH, radi se o obvezama iz Daytona

Hrvatski zastupnik socijalista u Europskom parlamentu Tonino Picula odbacio je tvrdnje kako se Hrvatska miješa u unutarnje stvari BiH navodeći da se radi o obvezama iz Daytona te je izrazio očekivanja da će se EU još snažnije angažirati u toj zemlji i na zapadnome Balkanu.

U intervju za Dnevnik.ba Picula je rekao kako se Hrvatskoj gotovo svakodnevno imputira miješanje u unutarnja pitanja BiH i pritom je podsjetio kako je Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma i ima legalnu obvezu brinuti se o provedbi toga sporazuma.

Nažalost, često svjedočimo kako pojedine političke strukture u BiH koriste Hrvatsku za ostvarivanje plitkih političkih efekata i skretanja pozornosti s vlastitih problema, rekao je hrvatski europarlamentarac. Dodao je međutim kako hrvatske institucije i dužnosnici moraju zadržati “odmjerenost” u komuniciranju s BiH.

Hrvatska treba u svom odnosu prema BiH zadržati pozitivan interes uz političku odmjerenost, vodeći računa da promovira ono što BiH potiče na njenom europskom putu, dodao je.

Po njegovim riječima, Europska unija mora se snažnije posvetiti zapadnome Balkanu i Bosni i Hercegovini.

Kao koordinator socijalista i demokrata za vanjsku politiku u Europskom parlamentu, kontinuirano ukazujem na potrebu da se Unija i njezina vanjska politika prvenstveno moraju afirmirati u njezinom najbližem susjedstvu, pojasnio je.

Dodao je kako je Europska unija mobilizirala financijsku potporu u iznosu od 3.3 milijarde eura.

Hrvatski europarlamentarac izrazio je očekivanje i da će se domaći političari dogovoriti o izmjenama Izbornoga zakona što je važno za nastavak puta BiH prema Europskoj uniji, a čime bi se zadovoljila pojedinačna i kolektivna prava.

Po njegovim riječima, to podrazumijeva promjenu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Očito je kako dosadašnja rješenja iz Daytonskog sporazuma ne omogućavaju napredak zemlje, no međunarodna zajednica neće podržati nijedno rješenje koje odstupa od načela jedinstvene Bosne i Hercegovine, istaknuo je Tonino Picula.

(www.jabuka.tv | Foto: Alexis Haulot)


4 komentara

  • Evropska unija je nejedinstvena i nesposobna, složni su samo kad treba donosit neke perverzne zakone kao naprimjer “brak” između dvije muške osobe. Fuj. Što se tiče deytonskog sporazum, tu nisu moguće nikakve promjene jer se nijedna strana neće složit ni sa kakvim izmjenama.

  • Eto muslimani sada ne priznaju Dejton iako je još na snazi i tako je tko će ga promjeniti kada nisu u stanju formirati vladu nakon izbora, realno svim političarima ovo stanje odgovara, malo se svađaju malo dogovaraju narod zaj….u dani idu njima i njihovima super, umjesto da svi bez obzira na narodnost izađu na ulice , nemaju šta izgubiti, i nema povratka dok se ova tri majmuna ne maknu, a dalje procesi i sud, novi ljudi novi izbori i novi život nitko nama neće red praviti ako mi sami ne želimo taj red.

  • Obo ce biti cementirano ko i Cipar. Kome pravo, kome krivo. Netko je htio ostaviti nerijeseno stanje a ova trojica nisu nikome kriva za to. Mozete ih pet stotina iz RS svaki ce bit ko i Dodik. Pokusavaju samo Hrvate slomiti ali nece. A majmun reći ljudima, govori sve o toj osobi

    • Nažalost, Hrvati su gotovo slomljeni. Nemaju rukovodstvo. A nemaju ga jer većina ovih koji se kao pitaju vode računa samo o sebi i svom džepu, narod ih ne zanima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.