Petir: Hrvate u BiH se diskriminira po svim osnovama

Prilikom rasprave o napretku Bosne i Hercegovine u protekloj godini, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir još je jednom jasno istaknula kako je europska budućnost BiH moguća jedino ako će sva tri konstitutivna naroda imati jednaka prava.

Petir je rekla kako joj je želja da BiH postane što prije članica europske obitelji, no kako je za to potrebno zadovoljiti neke kriterije.

„Pripadnost europskoj obitelji pokazuje se poštivanjem vrijednosti u koje EU vjeruje i na kojima je izgrađena“, rekla je Petir te upozorila na kršenja prava Hrvata kao konstitutivnog naroda BiH.

„Hrvate se diskriminira po svim osnovama, oni su u pojedinim dijelovima BiH gotovo nestali, a hrvatski jezik je nedovoljno prisutan u javnom i političkom životu“, podsjetila je Petir.

Dodala je i kako trenutni sustav javnog emitiranja u BiH ne zadovoljava potrebe hrvatskog naroda te pozvala vlasti BiH na uspostavu nacionalnih programa unutar javne televizije.

„Vlasti BiH moraju Hrvatima kao konstitutivnom narodu osigurati poštivanje njihovih prava i uložiti veće napore kada je riječ o usklađivanju sa standardima EU u svim područjima“, zaključila je Petir.

Zastupnica Marijana Petir zahvalila je izvjestitelju Christianu Danu Predi jer je u konačan tekst rezolucije unio njezine amandmane, posebice onaj kojim poziva vlasti BIH da otklone problem prekograničnog onečišćenja zraka zbog rada rafinerije u Bosanskom Brodu, kao i negativan utjecaj projekta Gornji Horizonti na sliv Neretve.

(www.jabuka.tv)5 komentara

  • Draga moja Petir,jučerašnja presuda na Sudu BiH-ne Nihadu Bojađžiću,za zločine nad nevino ubijenim,silovanim i mučenim hrvatima je najveća diskriminacija hrvata,hrvatskih žrtava u BiH-ni.To je pokazatelj,smjer kuda ide BiH-na i tko u njoj vlada i koji narod dominira i kontrolira većinu institucija.Hrvatski prestavnici u institucijama vlasti šute,prave se gluhi,prave se da nevide što se dešava,prave se da ne vide tko kontrolira ove procese i tko nam piše povijest. Zašto šute,zašto su njemi,jesu li ucjenjeni nečim,imaju li oraha u đžepu ili ih nije briga bave se kadroviranjem svojih partiski poslušnika ,rodbine i ovo ih ne zanima. Ako je materijalno jače od nacionalne osvještenosti hrvata onda smo jadni i žalosni.Dragan Čović,Marinko Čavara,kardinal Puljić neka pošalju poruku hrvatskim žrtvama i rodbini Jablanice,Trusine itd.neka im objasne zašto su njemi ,zašto šute,zašto su gluhi na ovakve presude nad hrvatima. Videli oni uopće što se dešava,što je na djelu u BiH-ni.Kakva je ovo poruka hrvatima,da nismo isti,ravnopravni ni živi niti kao žrtve u ratu.STRAŠNO…

  • Mnogi su mogli a nisu ni riječi rekli o Hrvatima u BiH i zato Vam g. Petir hvala što ste u EU parlementu rekli ono o čem šute mnogi koji bi trebali nas zastupati i štititi i boriti se za naša elementarna ljudska prava.

  • Veliki vođa se danas poklonio hrvatskim nevinim žrtvama u Trusini a prije dva dana kada je zočinac Nihad Bojađžić oslobođen za te zločine i dobio 1 god.zatvora veliki vođa i svi naši političari šute,sa tim su sve rekli.Sram da ih bude tih nevino pobijenih žrtava,civila. Srami te se,Čoviću,Čavara,Bariša,Borjana i svi ostali.Što znači vaša šutnja,muk odobravanje ovakvih presuda.Pripadnici HVO-ne dobivaju po 20 god. a za iste zločine prip.Armije imaju drugu kvalifikaciju djela i dobiju 1-3 god. Za to je odgovorna politika i pravna sruka.Privilegirani su kao zločinci i kao žrtve,mislim na bošnjake,samo zato što su glasni,jasni,i što ih prate političari,udrugei mediji.Sve imaju pod kontrolom.Ispade da su jedino oni branili BiH-nu a HVO-ne ispade veći agresor od JNA-je i četnika.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.