Pet razloga zbog kojih je ženama hladnije nego muškarcima

Muškarci više cvile kad su bolesni i češće zaspu nakon seksa, no iako su obje stvari predmet ismijavanja, zapravo se radi o znanstvenim činjenicama koje moramo prihvatiti kao takve.

S druge strane, postoji i cijeli niz dokaza da je izraz “jači spol” prilično nategnut kad su u pitanju muškarci, ali u jednoj stvari su definitivno takvi – podnošenju hladnoće.

Evo pet razloga zašto je ženama teže podnijeti hladnoću nego muškarcima:

Grijanje je najčešće prilagođeno metabolizmu muškaraca – ako ste primijetili da vam je na poslu hladnije nego muškarcima, to je zato što su termostati bazirani na modelu razvijenom 1960. godine i koji je u obzir uzimao samo brzinu muškoga metabolizma

Imaju hladnije ruke i noge – prva stvar koju ćete čuti kada je ženi hladno je da joj se smrzavaju ruke i stopala i u pravu su. Sudeći prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet, temperatura ruku i nogu kod žena je niža za 5 Celzijevih stupnjeva.

Imaju slabiji metabolizam – metabolizam određuje brzinu kojom sagorijevamo hranu i tijekom toga procesa dolazi do zagrijavanja tijela. Ženama je hladnije nego muškarcima jer je njihov metabolizam 23 posto brži, a to je ujedno i razlog zašto se brže udebljaju od muškaraca, iako jedu manje.

Imaju višu tjelesnu temperaturu – ženska temperature tijela viša je od muške, pokazalo je istraživanje, pa iako bi mnogi pomislili kako bi im baš zbog toga trebalo biti toplije, griješe. Kada je naše tijelo naviknuto da mu bude toplije, zbog visoke temperature hladan zrak je toplom tijelu još hladniji.

Kontracepcijske pilule dodatno povisuju tjelesnu temperaturu – temperatura tijela je još viša ako žena koristi hormonalna sredstva za kontrolu trudnoće. Hormoni utječu na temperaturu tijela, iako mi to možda ne primjećujemo, prenosi Metro-portal.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: