Pet loših navika koje ozbiljno oštećuju vašu jetru

Cjelokupno zdravlje vašeg organizma ovisi o funkcioniranju jetre. Premda jetra ima sposobnost regeneracije oštećenih stanica, ukoliko je dovoljno stanica ugroženo, može prestati normalno funkcionirati.

Jetra je jedan od najvažnijih organa u vašem tijelu. Sve što u sebe unesete mora proći kroz jetru. Tamo se obrađuje prije nego što se distribuira u druge dijelove tijela.

Jetra igra brojne uloge u fiziološkim procesima organizma i ima široku lepezu funkcija. Postoji nekoliko loših navika koje mogu dovesti do oštećenja ovog organa.

Stanje u kojem je zdrava funkcija jetre ugrožena može za čovjeka biti smrtonosno. Da biste to spriječili, razmislite o tome da se odreknete ovih 5 loših navika jer na duge staze mogu naštetiti vašoj jetri, piše Ordinacija.hr.

1. Pretjerana konzumacija alkohola

Ova loša navika najčešći je uzrok oštećenja jetre. Previše alkohola u organizmu umanjuje sposobnost jetre da filtrira toksine iz vašeg tijela. Do toga dolazi iz razloga što jetra sve svoje resurse koristi ne bi li višak alkohola u organizmu pretvorila u manje toksičan oblik. To može uzrokovati stanje koje nazivamo masna jetra ili dovesti do upalnih procesa u ovom važnom organu.

2. Prekomjerna upotreba lijekova

Kozumirate li različite lijekove preko svake mjere to može dovesti do toksičnog hepatitisa. Oštećenje može varirati od blažega upalnoga stanja do potpunog zatajenja jetre.

3. Pušenje

Pušenje je vrlo loša navika koja ima višestruko negativan učinak na zdravlje, uključujući i zdravlje jetre. Otrovne kemikalije koje se nalaze u dimu cigareta i opterećuju vaša pluća, u konačnici mogu dosegnuti jetra i uzrokovati oksidativni stres – stanje u organizmu koje se javlja kada prooksidansi (slobodni radikali) nadvladaju mehanizme antioksidativne zaštite organizma i pritom mogu napasti stanice jetre.

Ovo je najbolja hrana za zdravu jetru

4. Nedostatak sna

Nedostatak sna može dovesti do različitih zdravstvenih komplikacija, a znanstvena istraživanja su potvrdila da učestali izostanak sna također može dovesti do oksidativnoga stresa u jetri.

5. Loša prehrana i pretilost

Pretilost je često povezana sa sjedilačkim načinom života i lošim prehrambenim navikama. Loše prehrambene navike mogu dugoročno oštetiti jetru. Konzumiranje pogrešnih vrsta hrane opterećuje jetru i može uzrokovati nakupljanje masti na samom organu, što dovodi do razvoja nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD).

Posljedice su preozbiljne: Evo što alkohol čini jetrima

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.