Posljedice su preozbiljne: Evo što alkohol čini jetri

Alkohol opterećuje jetra, a kad taj organ u našem tijelu dobro ne radi, sve kreće po zlu. Stoga idući put promislite kada posegnete za čašicom.

Video je objavljen u TV emisiji Dr Drew’s Lifechangers u SAD-u. Jedna od blizanki bila je na rubu plača, dok se iz publike čuo neugodan žamor. Glavni cilj bio je uvjeriti blizanke da smanje konzumiranje alkohola. Video u kojem blizankinje promatraju uništenu jetru prenosi Daily Mail.

Jetra u zdravom stanju glatka je i crvenkasto-smeđe boje, dok je ona s cirozom skroz suprotna: gruba i siva te je puna tamnih mrlja od ožiljaka.

Poznati doktor Drew Pinsky, koji je ujedno i voditelj emisije, objašnjavao je izgled jetre: osnovi svaka žena koju sam tretirao, a koja pije kao jedna od vas, ima određeni skupanj alkoholne bolesti jetre, rekao je dr. Pinsky. Ne mogu tvrditi da imate cirozu – ne dobije ju svatko, ali brinem se da postoji rizik da obolite od nje.

Ciroza jetre stanje je u kojem jetra postane puna ožiljaka nakon što trpi dugoročnu štetu. Neizlječiva je, a jednom kad se dobije jetra više ne može raditi pravilno i s vremenom može prestati funkcionirati i bez transplantacije može završiti kobno, piše Rtl.hr.

Dr. Drew ističe: Ono što se događa je da ne samo da niste više u stanju čistiti toksine iz organizma, već situacija posebno loše djeluje na vaš mozak. Postanete encefalopatični, jer vam i mozak bude oštećen. Vaš imunosustav više ne radi normalno, krv se nakuplja pred jetrom te dobijete varikozne vene u jednjaku. One mogu puknuti, u kojem slučaju možete iskrvariti na smrt u samo nekoliko minuta., prenosi Daily Mail.

Osim dugogodišnjeg kroničnog konzumiranja alkohola cirozu može izazvati i hepatitis C te pretilost.

Istraživanja potvrđuju kako je za jetru dobra sredozemna prehrana, voće, povrće, zrna, maslinovo ulje, ribe.

(www.jabuka.tv)

 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.