Pet ključnih stavki: Promijenite gume u pravom trenutku

Svi se pitamo kada je pravo vrijeme za promjenu guma jer je stanje guma na našim limenim ljubimcima izrazito važno. Osim što doprinosi sigurnosti, voznim karakteristikama i udobnosti, stanje guma na automobilu utječe i na potrošnju goriva.

Gume su napravljene kako bi tijekom čitava životnog ciklusa pružale optimalne karakteristike, ali kada se prijeđe određena granice, gume ne zadovoljavaju osnovne uvjete: put kočenja se produžuje, lošije prianjaju, povećava se buka i tako redom.

Kada je pravo vrijeme za promjenu guma?

Iskusni vozači lakše prepoznaju promjene u ponašanju automobila koje su uvjetovanje stanjem guma i često to naprave upravo u pravom trenutku, odnosno u trenutku nakon kojega bi vožnja postajala manje sigurnom. Ako ste manje siguran i iskusan vozač, ne trebate brinuti – donosimo vam pet najvažnijih stavki na koje treba obratiti pozornost kako biste znali pogoditi pravo vrijeme za promjenu guma.

1. Dubina kanala

Prvo na što valja obratiti pozornost jeste dubina profila guma, a najjednostavniji “trik” je da kovanicu  stavite u kanal gume. Optimalno je da guma prekriva rub kovanice, no ako kovanica nimalo ne “ulazi” u gumu vrijeme da počnete razmišljati o zamjeni. Isto se može postići i mjerenjem kanala preciznim alatom, odnosno popularnim “šublerom”.

provjera guma kovanica

Optimalno je da guma prekriva rub kovanice

2. Tlak u gumama

Vozačima se preporučuje provjeravanje tlaka u gumama svaka dva tjedna pomoću mjernih uređaja koji se mogu naći na većini benzinskih postaja. Tlak bi trebao biti u normama koje je propisao proizvođač, a koje su na otvoru spremnika goriva ili na okviru prednjih vrata. Ako primijetite gubitak tlaka i tromiji upravljač, vjerojatno je riječ o neispravnoj gumi, odnosno gubitku tlaka zbog zabijenog čavla ili nekoga drugog oštećenja.

provjera tlaka u gumama

Tlak u gumama valja provjeravati svako dva tjedna

3. Oštećenja

Na oštećenja valja obratiti najviše pozornosti jer se s vremenom gume neizbježno oštećuju i gube svojstva. Na vanjskome rubu gume treba provjeriti ima li vidljivih oštećenja poput pukotina, otkinutih dijelova ili “balona”. U tome slučaju hitno valja promijeniti oštećenu gumu, a uzrok takvim oštećenjima najčešće su gruba penjanja na rubnike, pišu 24sata.hr.

oštećenja na gumama

Ako primijetite oštećenje, hitno promijenite gumu

4. Geometrija

Popularno nazvani “špur” bitno utječe na vozna svojstva svakog automobila, kao i na pravilnu potrošnju guma. Primijetite li nepravilno trošenje guma, najčešći je uzrok “raštimana geometrija”, što uzrokuje trošenje gume s jedne strane više nego s druge. Test provjere geometrije provodi se u radionicama vulkanizera koji imaju posebne instrumente opremljene senzorima koji mjere raspodjelu gazne površine na cestu. Rezultati otkrivaju važne informacije i upućuju na stanje guma. Također, ako je riječ o oštećenju dijelova ovjesa, to može utjecati na gaznu površinu te brzo posve uništiti gumu.

geometrija gume

Geometrija gume utječe na ravnomjernu potrošnju jedne i druge strane gume

5. Buka

Nove gume proizvedene su tako da budu što tiše u vožnji, što u slučaju da primijetite neobično jaču buku guma u vožnji govori kako je vrijeme za zamjenu. Jednostavan test može se provesti tako da se osluškuje buka pri 80 km/h i u neutralnom stupnju prijenosa, naravno – sa stišanom glazbom i ostalim “proizvođačima” zvukova u automobilu. Ako buka postane jača nakon mjesec dana, automobil valja odvesti na provjeru.

automobili gume promjena guma buka guma

Ako primijetite da je buka od guma pojačana, otiđite na provjeru

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.