Pendeš o naoružanim bh. helikopterima u Turskoj: Netko ih je nespretno kupio

Ministrica obrane BiH, Marina Pendeš, gostujući na N1 u emisiji Dan uživo kazala je da pet bh. helikoptera koji se nalaze u Turskoj nikada nisu plaćeni iz njenog ministarstva, niti dokaz tko je njihov vlasnik.

“Netko je na nespretan način te helikoptere uveo u evidencijske knjige Ministarstva obrane. Tamo ne postoji niti jedan papir tko ih je kupio, kada ih je kupio i tko je vlasnik tih helikoptera. Ti helikopteri nikada nisu ušli u BiH. Netko nije završio procese, mi sada imamo povjerenstvo koje te procese rješava. Helikopteri se u Turskoj nalaze još od prije utemeljenja Oružanih snaga FBiH. Ministarstvo obrane nije dalo novce za te helikoptere i ne posjeduje podatak tko je to bio”, izjavila je Pendeš za N1.

Govoreći o stanju u OSBiH, ministrica Pendeš je ocijenila da su pripadnici jedinica jedan od najprofesionalnijih dijelova društva. Za N1 je kazala da će se smanjiti aktualni broj pripadnika sa 10.000 na 9.200 vojnika, broj članova u aktivnoj pričuvi se smanjuje sa 6.000 na 5.600, a po novom planu – aktivnih će biti 57 lokacija.

U planu je i modernizacija OSBiH, implementacija će se početi raditi naredne godine. Pendeš je komentirala i pojedine navode da OSBiH uopće nisu potrebne državi.

“Svakom građaninu BiH, bez obzira gdje živi – jesu. Vidjelo se to u poplavama 2014. godine, kao i svake godine kada imamo prirodne katastrofe. Pripadnici OSBiH su uvijek prvi na mjestu katastrofe. Osim toga, potrebne su ne samo kao vanjskopolitički faktor – nego i kao faktor koji doprinosi ugledu BiH, ali i unutar BiH”.

O knjiženju vojne imovine postoje određene dvojbe, ocijenila je – kazavši da pojedine stranke kažu da postojeći način knjiženja vojne imovine nije adekvatan – budući da je vezan za knjiženje državne imovine. “BiH nema zakon o državnoj imovini, pa se postavlja pitanje na koga će se uknjižiti nepokretna vojna imovina – koja nam više ne bude trebala”.

Ipak, smatra da je bitno da se sve uknjiži, jer ih OSBiH koriste. Pendeš je i izjavila kako se mora obratiti posebna pozornost na neperspektivnu vojnu imovinu na neperspektivnim lokacijama. Komentirajući aktiviranje MAP-a, i članstva BiH u NATO plakatu – BiH je dugo na tom putu i još je dug put pred njom.

“Dosta smo uradili. 2010. godine je nesretno postavljen taj uvjet uknjiženja imovine. Nakon usvajanja pregleda odbrane i knjiženja, za BiH se može reći da je kredibilan partner, i da je učinila dodatne napore u svim uslovima koji su postavljeni pred nju. NATO pakt doprinosi sigurnosti, miru i stabilnosti – to nam je na prvom mjestu, ali i prvi uslov za investiranje u BiH”, kazala je Pendeš u programu N1.

U narednom razdoblju, ističe Pendeš – ona i njeno ministarstvo će nastojati da kroz projekte javne diplomacije predoče građanima što dobivaju članstvom u NATO-u, i koje to prednosti sa raznih aspekata donosi BiH.

Svi su na strani NATO-a, a tome svjedoče i primjeri susjednih zemalja. “Prezentirat ćemo građanima benefite, pa neće biti nikakve dvojbe”, kazala je između ostalog ministrica obrane BiH – Marina Pendeš.

(N1)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.