Široki Brijeg: Promocija romana Mire Gavrana o fra Didaku Buntiću

Novi roman Mire Gavrana, “Nekoliko ptica i jedno nebo”, nadahnut događajima iz vremena velike gladi u Hercegovini tijekom Prvoga svjetskoga rata, bit će predstavljen u četvrtak 1. prosinca 2016. u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu s početkom u 19,30 sati.

O romanu će, pored autora, govoriti fra Ante Marić, a dijelove romana interpretirat će dramaturg Dragan Komadina.

“Sretan sam što se tim romanom povezuje Hercegovina i Slavonija i što sam fra Didaka Buntića prikazao ne samo kao povijesni nego i kao književni lik”, rekao je Miro Gavran. Objasnio je kako je, kada je počeo više čitati o fra Didaku Buntiću vidio kako je on naš Schindler i da ima nešto kao Mojsije iz biblijskih vremena.

Fra Didak Buntić! Simbol Širokoga Brijega! Simbol Hercegovine! Otac i majka Hercegovine – kako su ga zvali! Ovaj roman je prilika da probudimo Široki i Hercegovinu da se sjeti Didaka – spasitelja sirotinje! A time da se u svima nama probude one vrednote i snage koje je živio i u sebi nosio Didak!

Miro Gavran godinama drži titulu najprevođenijega suvremenoga hrvatskoga pisca – djela su mu prevedena na 38 jezika, a knjige su mu imale više od 150 izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima. Riječ je o Gavranfestu, koji se od 2003. održava u Slovačkoj.

(www.jabuka.tv)