“Pederi, pederi!”: U Beogradu napali gay mladiće, jednog brutalno pretukli mesarskim čekićem

U noći između 7. i 8. rujna, oko 1.30 sati, u parku u Fruškogorskoj ulici u Beogradu nekoliko napadača brutalno je pretuklo gay mladića, 25-godišnjeg V.M.

Kako su izvijestili iz Gej strejt alijanse (GSA), policija je 25-godišnjaka zatekla u polusvjesnom stanju. Hitna pomoć ga je prevezla u Urgentni centar u Beogradu, gdje mu je konstatirano više teških tjelesnih ozljeda, kao što su kontuzija glave, istegnuće vrata, napuknuća na zubima donje vilice te više masnica, podljeva i oguljotina po licu. Kako Policiju je pozvao 23-godišnji V.D., koji je bio u društvu V.M. i koji je također bio napadnut, ali je uspio pobjeći i pozvati policiju u pomoć, prenosi Index.hr.

V.M. i V.D. su u noći napada prolazili kroz park, idući prema obližnjem gay klubu, kad su iz parka začuli povike “Pederi, pederi!”. Zastali su i pogledali u pravcu iz kojeg su dolazili povici te ugledali šestoricu mladića starosti između 16 i 20 godina, koji su sjedili na klupama u parku i koji su odmah zatim skočili i potrčali u njihovom pravcu. V.D. je, vidjevši da jedan od napadača trči prema njemu s mesarskim čekićem u ruci, počeo bježati i uspio je pobjeći utrčavši u dvorište kafića iz kojeg je pozvao policiju. U međuvremenu su se napadači domogli V.M. i brutalno ga pretukli u parku, nanijevši mu teške ozljede. Odmah potom su se razbježali.

Policija je na mjesto napada došla nakon nekoliko minuta, ali nije zatekla napadače. Na poziv policije ubrzo je stigla i hitna pomoć koja je V.M. prebacila u bolnicu, odakle je u zoru pušten kući. Pored pretučenog V.M. policija je na mjestu napada pronašla odbačeni mesarski čekić i jednu jaknu, za koju se također pretpostavlja da ju je ispustio jedan od napadača.

Još jedan u nizu slučajeva nasilja iz mržnje

“V.D. i prijatelji pretučenog V.M., koji se zbog povreda vrlo teško kreće i govori, jučer su o ovom slučaju obavijestili i Gej strejt alijansu, čija je Pravna služba imala uvid u medicinsku dokumentaciju i otpočela je sa praćenjem slučaja i daljim procesuiranjem pred nadležnim organima. Za Alijansu je ovo nesumnjivo još jedan u nizu slučajeva nasilja iz mržnje koji se događaju jedino zbog toga što su žrtve drugačije, stvarne ili pretpostavljene, seksualne orijentacije”, navodi se u priopćenju GSA.

“GSA zahtjeva i od policije i od svih drugih nadležnih organa da i ovaj i prethodne slučajeve nasilja bez odlaganja rasvijetle, identificiraju počinitelje i privedu ih pravdi. Također, GSA zahtjeva od svih nadležnih institucija da se odmah i ozbiljno posvete prevenciji i sankcioniranju nasilja nad LGBT osobama te da posebno u periodu uoči Parade ponosa učine sve što je u njihovoj moći da se pojačano nasilje, kakvo je evidentirano i prošle godine u ovom periodu, ne ponovi. Odsustvo rješavanja problema sa kojima se LGBT populacija susreće i tijekom Parade ponosa, ali i svim drugim danima u godini, za svoju direktnu posljedicu ima ohrabrivanje nasilnika da stalno i gotovo neometano prijete smrću, tuku, vrijeđaju, omalovažavaju i marginaliziraju građane Srbije koji ne pripadaju većinskom heteroseksualnom dijelu stanovništva”, dodaje se.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.