Peach: Republika Srpska ne može biti neovisna

Republika Srpska ne može biti neovisna država, a Srbija bi trebala uvesti sankcije Rusiji, poručio je u razgovoru za Hinu Lord Stuart Peach, posebni izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan.

London ”osuđuje prijetnje” odcjepljenjem Republike Srpske i nastavlja podržavati daytonski sporazum, rekao je Peach, koji je posjetio Hrvatsku po peti put otkako je krajem 2021. imenovan izaslanikom premijera.

Bivši zapovjednik britanskog ratnog zrakoplovstva i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a pritom se, između ostalih, sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i liderom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem.

Peach je u razgovoru za Hinu prije dvije godine izrazio veliku zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini. Danas, nakon dolaska nove vlade i određenih pomaka u procesima unutar te zemlje, britanski izaslanik je ”i dalje zabrinut”, posebno za sigurnosnu situaciju koju ugrožavaju prijetnje odcjepljenja Republike Srpske.

Murphy upozorio Dodika: Odcjepljenje RS-a ne bi prošlo bez posljedica

London te prijetnje osuđuje i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i ”neovisna država” kakvom ju želi učiniti njezin predsjednik Milorad Dodik, kazao je Peach.

Svijetla budućnost za BiH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku skupinu, rekao je Peach.

Multietničko neovisno Kosovo

Britanija poziva Srbiju da uvede sankcije protiv Rusije jer je posljednja država zapadnog Balkana koja to nije učinila te da istraži moguće nepravilnosti na izborima održanima u prosincu kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa, kaže Peach.

Beograd pritom treba surađivati s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju koja je u svom preliminarnom izvješću dala konkretne primjedbe na izborni proces.

Peach je iskazao apsolutnu podršku normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i osudio je organiziranje oružanog sukoba kod mjesta Banjska na sjeveru Kosova u kojem su srpski državljani napali kosovsku policiju.

Europarlamentarci zaduženi za BiH traže sankcije za Dodika

Britanac je to nazvao ”ozbiljnim incidentom” pa istaknuo da kosovske vlasti potpuno surađuju u istrazi, ”što je naglasio i razgovorima u Beogradu’.

Dodao je da je količina pronađenog oružja mogla biti destabilizirajuća za Kosovo, zbog čega je pohvalio profesionalno i koordinirano djelovanje kosovske policije.

Normalizacija između Beograda i Prištine bit će na dobrobit svih građana obaju država, ali i šire regije, pa i Hrvatske, a budućnost Kosova je ona ”multietničke republike”, rekao je Peach.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

5 komentara

  • Pogledaj te tu facu, ti svjetski “gospodara”. Zbog ovakvi je toliko jada na kugli zemaljskoj. Kada je Hrvatska vojska dosla pred Banja Luku tilu su je bombardirati, jer im nije stalo za istinski mir i pravu demokraciju. Nego oduvik su tili ovladati juznom i istocnom Europom, da mogu na kraju svrgnuti Rusiju i oplackati najvecu drazavu na kugli zemaljskoj. “Demonkratija” je njihova zastava.

  • Obzirom na politiku koju vode SAD bi krajem ovog stoljeća mogle završiti na svjetskoj poziciji Britanije iz kraja prošlog stoljeća, a Europa na poziciji Osmanskog carstva.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.