Pčelarstvo kao unosan obiteljski posao – Jabuka.tv

Pčelarstvo kao unosan obiteljski posao

Mali obiteljski poslovi sve su popularniji u Bosni i Hercegovini i jedan su od načina razvoja cjelokupnog gospodarstva. Vlasti u nekim općinama fokusirane su samo na tu vrstu biznisa, pomažu one koji se nisu dovoljno razvili i uključuju ih na veliko tržište. 
Takvom poslu posvetila se i obitelj Čolić iz Kovanja kod Rogatice. Zahvaljujući pčelarstvu tročlana obitelj živi sasvim pristojno. S proplanaka istočne Bosne njihove pčele više od dva desetljeća crpe pet vrsta meda. 
Hatidža Čolić Feni je kazala da je pčelarstvo posao kojem je njena obitelj posvećena u potpunosti. 

– Suprug Emir i ja smo sto posto u ovome, a kćerka nam pomaže. Zadovoljni smo i ne bismo mijenjali zanimanje. Nas je troje i možemo živjeti od ovoga, navela je. Smatra da svi nezaposleni mogu proizvoditi nešto što će kupcima na tržištu biti zanimljivo. Mišljenja je da će tako pomoći i sebi, ali i svojoj državi. Kaže da je niz načina da mali proizvođači pokažu svoje proizvode. Konkretno u pčelarstvu to su sajmovi. 

Obitelj Čolić na sajmove izlazi širom BiH, a u fokusu su im Sarajevo i Zenica i na taj način stupaju u kontakte s kupcima i upoznaju druge male gospodarstvenike što uvijek rezultira pozitivnim poslovanjem. 

Na sajmove ne izlaze samo kada su temperature visoke, zbog osjetljivosti proizvoda koje nude, ali kažu da posla uvijek ima i da se može raditi nešto drugo. 

– BiH je bogata resursima. Stočarstvo, pčelarstvo, poljoprivreda su naša budućnost. Savjetovala bih svima da koriste ono što im je ponuđeno, istaknula je Čolić. 


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.