Pčelari traže veće poticaje i preventivne preglede pčela zbog zaraznih bolesti

Potreba za većim poticajima pčelarstvu i preventivnim pregledima pčela zbog zaraznih bolesti istaknuta je danas tijekom okruglog stola “Nacrt programa za veterinarstvo za 2020. – Poticaj za pčelarstvo” koji je u Sarajevu organizirao Savez pčelara FBiH u saradnji s Privrednom komorom FBiH.

Predsjednik Saveza Sejo Deljo izjavio je za Fenu da je u proteklih 12 godina kroz taj program podijeljeno 26 milijuna KM, od čega pčelari praktički nisu dobili ništa.

Danas smo skrenuli pažnju na probleme koji su prisutni u pčelarstvu. Iako je proračun za poljoprivredu povećan za 27 posto, dio za pčelare od 2,5 milijuna KM ostao je nepromijenjen u odnosu na 2019., naveo je Deljo.

Istaknuo je da je za pčelarstvo trebalo izdvojiti više od tri milijuna KM i da se nadaju da će to tako i biti u budućim projekcijama.

Kazao je da je u prošloj godini pčelarima zbog nastalih šteta od bolesti “američka trulež legla” isplaćeno 10.500 KM, odnosno 100 KM po zaraženoj košnici, što se ne može smatrati poticajem.

Deljo je naglasio da je potrebno provoditi edukaciju pčelara o zdravstvenoj zaštiti pčela kako se takve situacije ne bi događale, za šta bi trebalo izdvojiti sredstva u programu poticaja.

Također, dodao je da je potrebno i preventivno se boriti protiv takvih teških zaraznih bolesti tako što bi veterinari imali zakonsko pravo da vrše preventivne dijagnostičke preglede košnica.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.