Pavković u Parlamentu FBiH: FTV sije mržnju, SIP treba Fejziću oduzeti mandat

Zastupnički dom Federalnog parlamenta razmatrao je danas izvještaje o radu i poslovanju RTV FBiH za 2014, 2015, 2016. i 2017. godinu, i ni jedan od njih nije prihvaćen.

Izvještaje su podržali zastupnici SDA, DF-a, SBB-a i Socijaldemokrata BiH te nezavisni zastupnici, SDP je bio suzdržan, kao i Naša stranka.

Kao što su najavili tijekom diskusije, protiv izvještaja glasovali su zastupnici HDZ-a. Ivica Pavković je naglasio da novinari i urednici Federalne televizije često “siju mržnju među narodima BiH”, prenosi “Oslobođenje.

Često se kao Hrvat osječam ponižen. Uz većinu naziva koji imaju prefiks “hrvatski” dodaje se “takozvani”, a često i zločinački. Umjesto da se širi optimizam i pozitivne stvari, ovdje pišu da ništa ne valja, sve je beznađe, apokalipsa, često je i glazba najavnih špica emisija zastrašujuća, rekao je Pavković.

I zastupnik SDA Asim Kamber iznio je više zamjerki, rekavši da je financijski izvještaj konfuzan, te da nijedan nije dobio pozitivno mišljenje revizorskih kuća.

Mislim da ne smijemo ignorirati te izvještaje. Neprihvatljivo je da postoji stavka u kojoj stoji da imaju nekakvi ostali troškovi od 418.000 KM, bez objašnjenja na što se odnose i za šta su utrošena, a ova stavka se ponavlja svake godine. Troškovi reprezentacije su u nekim godinama veći za 30 ili čak 60 posto od planiranih. Nema opravdanja ni za ovolike troškove prevoza, taksija…, kazao je Kamber, koji je dodao da samo dva čovjeka komentiraju sve “kao da nemamo drugih intelektualaca”.

RAK kaznio FTV nakon prijave HRS-a zbog pristranog izvješćivanja

Irfan Čengić iz SDP-a dao je konkretan prijedlog u vidu zaključka, koji je usvojen većinom glasova. Naime, predložio je da se zaduži vodstvo Zastupničkog doma da u roku 15 dana održi sastanak sa vodstvom Doma naroda vezano za izbor članova Upravng odbora RTVFBiH, kako bi se ovo pitanje pokrenulo s mrtve točke.

Zastupnicima se obratio i direktor RTVFBiH Džemal Šabić, koji je kazao da se pri tumačenju revitorskih izvještaja “stvari uzimaju iz konteksta”.

Uzimate stvari iz konteksta ili ste indoktrinirani nekim stvarima koje imaju drugi cilj, rekao je Šabić.

Također, kazao je da na u RTVFBiH u jednakom omjeru rade, te programe vode i uređuju predstavnici svih naroda i građana.

Lučić: FTV i politika koja iza nje stoji i dalje se hrane antihrvatskom histerijom

Šabić, navodi HMS, očito ne zna da su predstavnici naroda i građana oni koje narodi i građani izaberu, a ne oni koje on zaposli na FTV, na kojoj radi tek nekolicina Hrvata.

Hoće li SIP oduzeti zastupnički mandat Edimu Fejziću?

Na istoj sjednici zastupnik Ivica Pavković (HDZ BiH – HNS) uputio je zastupničko pitanje kojim od Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH) traži očitovanje hoće li “Hrvatu” Edimu Fejziću, izaslaniku u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH, biti oduzet mandat zbog kupovine glasova na izborima, a što vidljivo iz javno dostupnog videa, javlja HMS.

Što je Središnje izborno povjerenstvo BiH poduzelo protiv izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i stranke kojoj pripada nakon saznanja o kupovini glasova koju ste, kao i svi mi, imali priliku vidjeti u video-materijalu koji je objavljen u brojnim medijima, upitao je Pavković članove SIP-a BiH.

HDZ-ov parlamentarac pitao je SIP i hoće li se Fejziću oduzeti mandat u Domu naroda federalnog parlamenta.

Jeste li podnijeli prijavu prema nadležnim tijelima da provedu istragu o objavljenim informacijama. Hoće li SIP tom zastupniku oduzeti mandat i poduzeti zakonom predviđene sankcije prema stranci čiji je isti član, ako se potvrde informacije o kupovini glasova, upitao je Pavković.

Pogledajte kako lažni Hrvat kupuje glasove za izbore u Goraždu: 100 maraka za šest glasova

Pavković je dodao da ga ovo pitanje ne bi ni zanimalo da je Fejzić imenovan samo u Skupštinu županije iz koje dolazi (Bosansko-podrinjska županija).

S obzirom da je uzurpirao poziciju u Domu naroda Parlamenta FBIH koja mu ne pripada ni po jednoj osnovi već ista pripada legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda, tražim od SIP-a da nas izvijesti što je poduzeo u ovom slučaju, kazao je Pavković.

Fejzić je snimljen kako jednoj osobi plaća 100 KM, u zamjenu za 6 glasova iz jedne obitelji na općim izborima u listopadu. U Skupštinu BPŽ ušao je sa 319 glasova iz koje je izaslan u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH jer se izjasnio kao Hrvat. Tako je Fejzić kupujući glasove te posluživši se uputstvom SIP-a o načinu popunjavanja federalnog Doma naroda (koje nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”) sebi priskrbio četverogodišnji mandat i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Je li imenovanjem Mlinarević prekršen zakon?

Dužnosnik HDZ-a BiH zastupničkim pitanjem dotaknuo se i imenovanja veleposlanice BiH u Češkoj, Martine Mlinarević, koje je obavljeno suprotno zakonu. Podsjećamo, Mlinarević ne posjeduje visoku stručnu spremu što je uvjet za stupanje na veleposlaničku dužnost, a u službenom životopisu poslanom u MVP BiH navela je da je visokoobrazovana.

Bez obzira što se radi o drugoj, i to višoj razini vlasti, molim stručne službe da moje pitanje proslijede Ministarstvu vanjski poslova BiH. S obzirom na informaciju da je obavljanjem završnog razgovora u MVP BiH najavljeno kako će Martina Mlinarević preuzeti veleposlaničku dužnost u Češkoj Republici, koju je na navedenu poziciju predložio Željko Komšić te medijske napise kako ista ne zadovoljava zakonom propisane uvjete za navedenu poziciju jer ne posjeduje odgovarajuću stručnu spremu, rekao je Pavković istaknuvši da ga zbog toga zanima sljedeće:

Je li prilikom predlaganja i imenovanja Martine Mlinarević prekršena Odluka o imenovanju veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH koja nalaže da svi veleposlanici moraju imati visoku stručnu spremu, odnosno sveučilišnu diplomu, a koju je Predsjedništvo BiH usvojilo 3. travnja 2013. godine. Zanima me je li ovo imenovanje izvršeno sukladno pravilniku o Unutarnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, istaknuo je Pavković naglasivši da traži da mu se odgovor na pitanje dostavi pisanim putem.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.