Uskoro naknade za razvojačene branitelje mlađe od 57 godina – Jabuka.tv

Uskoro naknade za razvojačene branitelje mlađe od 57 godina

Sastanak federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Salke Bukvarevića s ministrima i direktorima uprava za branitelje održan je jučer u sjedištu Vlade FBiH.

Tema sastanka, kojem su nazočili i predstavnici braniteljskih koordinacija Armije RBiH i HVO-a, bila je implementacija federalnog Zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao i dosadašnje aktivnosti i rezultati u donošenju županijskih propisa koji će obuhvatili borce mlađe od 57 godina, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida.

Također, razgovarano je o zapošljavanju djece poginulih branitelja, ali i razvojačenih branitelja koji su radno sposobni, a nemaju posao, kao i o nizu drugih pitanja iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite koja je zajednička nadležnost Federacije i županija.

Ministar Bukvarević i suradnici su izvijestili o implementaciji federalnog Zakona koji se primjenjuje bez ikakvih problema te da su 17.364 razvojačena branitelja podnijela zahtjev za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu što se uklapa u procjene da će u prvoj godini primjene, odnosno do kolovoza ove godine, oko 20.000 branitelja podnijeti zahtjeve.

Pozvao je sve ministre da intenziviraju unošenje podataka u registar o tome što je koji branitelj dobio i na kojoj razini podsjećajući da je to obaveza svih te jedini način da se dođe do onih branitelja koji nisu nikada dobili ništa od države i institucija.

Čestitao je Vladi BPŽ i resornom Ministarstvu koji su prvi donijeli zakonsko rješenje i omogućili pravo na egzistencijalnu naknadu nezaposlenim razvojačenim braniteljima mlađim od 57 godina.

S tim u vezi, ministar za pitanja branitelja u Vladi BPŽ-a je kazao kako je u ovoj županiji već stupio na snagu Zakon koji omogućava razvojačenim braniteljima pravo na egzistencijalnu naknadu u iznosu od 4 KM po mjesecu sudjelovanja u Oružanim snagama, uz uvjete koji su definirani u tekstu Zakona. Dodao je i da je BPŽ prva županija koja je riješila ovo pitanje te se nada da neće biti problema u primjeni u idućem razdoblju.

U Sarajevskoj županiji je završena javna rasprava na nacrt Zakona koji će također obuhvatiti sve razvojačene branitelje bez primanja s ove županije, a koji su mlađi od 57 godina, pod uvjetima koji su propisani i u federalnom Zakonu. Kazali su da trenutno obrađuju pristigle primjedbe te da uskoro očekuju usvajanje i početak primjene.

Ministar Fahrudin Čolaković je kazao da je u Zeničko-dobojskoj županiji u tijeku donošenje uredbe koja će omogućiti braniteljima ovo pravo te da očekuje uskoro i njeno usvajanje. Prema njegovim riječima za ove namjene u proračunu županije je osigurano 4,5 milijuna KM te će se primjenjivati varijabilni koeficijent, koji će značiti da će naknada iznositi u rasponu od tri do sedam KM, ovisno o broju razvojačenih branitelja koji ostvare pravo. Novina u ovoj županiji jeste da će uvjeti biti drugačiji u odnosu na federalni Zakon te će biti potrebno da branitelji imaju 24 mjeseca sudjelovanja u Oružanim snagama i 24 mjeseca na uredu za nezaposlene osobe.

Ministar za pitanja branitelja u Vladi TŽ-a Amir Kulaglić je istaknuo da u ovoj županiji imaju značajan broj razvojačenih branitelja, ali da su proračunom osigurali 5,5 milijuna KM za ovu najmenu te kako je u tijeku izmjena zakonskog rješenja kako bi branitelji s područja TŽ mogli ostvariti navedeno pravo. Očekivanja su da u ožujku nacrt bude u pred zastupnicima u skupštinskim klupama.

Iz drugih županija su kazali kako su u tijeku izmjene i dopune zakona o dopunskim pravima kako bi se pokušalo pronaći rješenje za branitelje.

Kada je riječ o zapošljavanju, ministar Bukvarević je pozvao sve ministre da udruže sredstva sa Federalnim zavodom za zapošljavanje koji je osigurao za ovu namjenu šest milijuna, i to 1,5 milijuna KM za projekte zapošljavanja djece poginulih branitelja, a za zapošljavanje razvojačenih branitelja 4,5 milijuna KM.

Pozvao je ministre da upute pisma namjere prema Zavodu i zajedničkim snagama sudjeluju u projektu. Naveo je i to da je u proračunu Federacije BiH za 2020. godinu osigurano dodatnih 82 milijuuna KM za braniteljsko-invalidsku zaštitu te da je to značajan iskorak u ovoj oblasti. Podsjetio je još jednom kako je sramotno da se trenutno na uredima za nezaposlene nalazi 2.683 djece poginulih branitelja te da je to pitanje na kojem svi moraju zajedno i intenzivnije raditi.

(Fena)


7 komentara

  • Sta je vise, kakve su vise naknade za te branitelje, na spisku ih ima vise nego kad je Hitler poveo vojsku na Rusiju, rade li ista, ili samo trose naknade od 2 drzave i prosipaju ”domoljublje”? Jedite govna, radite nesto konkretno kao i svi drugi, a ne samo lezat i parazitirati od ljudi koji vam uplacuju te naknade!

      • Zbog cega, sto ne zelim sav svoj ulozeni trud i rad kod privatnika, bez ikakvih naknada i privilegija, baciti na nekakvog lokalnog bajusinu na teretu proracuna, koji je svoje ”domoljublje” skupo unovcio u BiH (koju naravno mrzi, ali mu valja dok mu raznorazne nepostojece invalidnine i naknade isplacuje), Hrvatskoj (jer zasto ne, malo mu jedan prihod, pa daj odmah sve, de i cer i sina ubaci negdje na budzet u Zagreb), trazi jos dodatne naknade, invalidnine, sjedi negdje u birtiji po citav dan na kavi, smije se radnom narodu, pljuje po svemu i svacemu, drzi kriminalnu organizaciju KRADEZEA na vlasti, zbog toga je li? Odjebite ”patrioti”, svi vi koji skupo naplacujete svoje ”domoljublje” ste nikakvi domoljubi, vec samo najobicniji uhljebi, drustveni paraziti i PLACENICI!

    • Biracko tijelo !!! Fuj,umjesto da provjere ratno ucesce svakoga branitelja ovi majmuni idu linijom manjeg otpora,a sve u svrhu kupovine politickih bodova i za par godina ce ove naknade biti ukinute.Kako moze neko dobiti 5,a neko 4 marke…sramota i fuj na sve politicare,daj Boze da im Bog sve ovo vrati i naplati,svim politicarima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.