Pastoralna uloga: Papin izaslanik neće ulaziti u pitanja međugorskih ukazanja

Papa Franjo imenovao je varšavskoga nadbiskupa Henryka Hosera svojim posebnim izaslanikom za Međugorje, no, on neće imati doktrinalnu, nego pastoralnu ulogu.

Kako je priopćio tiskovni ured Svete Stolice, nadbiskup Hoser neće se baviti istražnim radnjama i ulaziti u pitanja ukazanja, koja su u nadležnosti Kongregacije za nauk vjere, nego mu je cilj saznati kakve su pastoralne potrebe tisuća vjernika koji dolaze na hodočašća u Međugorje.

Vatikanski glasnogovornik George Burke kazao je da je slanje posebnoga izaslanika odraz Franjine brige prema hodočasnicima, a Hoser bi svoje zaključke trebao Papi predati do ljeta.

Vatikansko doktrinalno istražno povjerenstvo o međugorskom fenomenu završilo je svoj rad prije nekoliko godina, ali Sveta Stolica njegove zaključke još nije objavila. Vatikan, međutim, ne može ignorirati kako je Međugorje veliko okupljalište vjernika.

Papa Franjo u međuvremenu je nekoliko puta ironično govorio o “neprestanim ukazanjima” pa je tako prošli tjedan pred čelnicima redovničkih zajednica, ne spominjući izrijekom Međugorje, kazao da Gospa nije šefica pošte koja svaki dan šalje pisma vjernicima i govori im što da čine.

“Moda Gospe superzvijezde, koja stavlja sebe u središte kao protagonisticu, nije katolička, kazao je papa.

Iz Hercegovačke franjevačke provincije pozdravili su imenovanje Hosera.

”U ime Hercegovačke franjevačke provincije, čijoj je pastoralnoj skrbi povjerena župa Međugorje, izražavam sinovsku zahvalnost Rimskome prvosvećeniku, Svetome Ocu Franji, na istinskoj pastirskoj brizi i pozornosti koja se očituje ovim imenovanjem.

U isto vrijeme, Njegovoj ekselenciji, nadbiskupu Hoseru, izražavam srdačnu dobrodošlicu. Ova Provincija i franjevci koji pastoralno djeluju u Međugorju, s poštovanjem i odanošću primaju imenovanoga posebnoga izaslanika Svete Stolice, potvrđujući iskrenu i potpunu suradnju te svoje molitve za plodan i blagoslovljen rad u izvršenju povjerene zadaće”, priopćeno je iz Provincijalata Hercegovačke franjevačke provincije.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.