Park prirode Hutovo blato dobiva milijun eura potpore iz fondova EU

Park prirode Hutovo blato dobit će iz fondova EU oko milijun eura za uređenje i unapređenje turističke ponude te očuvanje ovog vrijednog biljnog i životinjskog močvarnog staništa na jugu Hercegovine, kao dio zajedničkog projekta uz još dva parka prirode, Biokovo iz Makarske i Tivatska solila iz Crne Gore.

Novac je dodijeljen u okviru programa IPA fondova Europske unije za prekograničnu suradnju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Javno poduzeće Hutovo blato priopćilo je u utorak da je riječ o dva projekta koji se odnose na unaprijeđenje turističke ponude Hutova blata, u iznosu od oko 740.000 eura, te obnovu objekata u samome parku prirode, vrijednosti oko 275.000 eura. Prije potpisivanja ugovora krajem prosinca ove godine između EU i Parka prirode, prethodit će dodatni pregovori u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Sada imamo dva međunarodna projekta vrlo bitna za unaprjeđenje turističke ponude Hutova blata, a kao koordinator izrade mogu reći kako smo okupili dobar tim stručnjaka sa Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišta u Dubrovniku i drugih vrlo uglednih institucija u BiH, ocijenio je u izjavi direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko.

U priopćenju se pojašnjava kako se s odobrenim novcem EU-a planira prilagodba, unutarnje uređenje i opremanje nezavršenih objekata u Hutovu blatu, sa zbirkama, akvarijem i interaktivnim sadržajima, kao i uređenje i opremanje postojeće edukacijske staze. Planira se i nabava dvije brodice na solarni pogon, uređenje i opremanje adrenalinskog parka za posjetitelje, te obnova i uređenje dvije postojeće kućice za promatrače ptica na Deranskome blatu.

Partneri Parku prirode “Hutovo blato” u ovom projektu su Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje Dubrovnik, Akvarij – kao vodeći partner, zatim Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora Kotor, Turistička organizacija Kotor, te Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije.

Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. Hutovo blato teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, s nadmorskom visinom od 1 m do 432 m.

Međunarodni Savjet za zaštitu ptica (ICBP) uvrstio je 1998. godine Hutovo blato u listu međunarodno važnih staništa ptica. Potom je 2001. Park prirode “Hutovo blato” upisan u listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije i registrirano je pri UNESCO-vom direktoratu u Parizu.

(Hina)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.