Papina poruka mladim Brazilcima: Pobijedite zlo

Papa Franjo je, tijekom posjeta faveli u Riju de Janeiru, u četvrtak pozvao mlade Brazilce da se ne odlučuju za “korupciju” ocijenivši da “uspostava mira” u favelama neće biti trajna bez socijalne uključenosti i pravednosti.

– Nikada ne gubite nadu. Stvarnost se može promijeniti, čovjek se može promijeniti, Vi koji ste posebno osjetljivi na nepravdu (…) prvi nastojte donositi dobro i ne prilagođavati se zlu nego ga pobjeđivati, poručio je Papa mladima.

Tijekom posjeta Varginhi, omanjoj faveli na sjeveru Rija koja je do prije par mjeseci još bila pod kontrolom krijumčara droge, Papa je također ohrabrio “napore koje ulaže brazilsko društvo kako bi uključilo sve svoje sastavnice”.

– Nikakva nastojanja na uspostavi mira neće biti trajna i nema sloge ni sreće u društvu koje zanemaruje, gura na rub i ostavlja dio sebe na periferiji, istaknuo je Papa u govoru koji je održao na nogometnom igralištu u Varginhi, po jakom pljusku.

Papa je govorio pred više tisuća stanovnika te zaboravljene i sumorne favele na sjeveru Rija, vidno ganutih, što su se okupili na igralištu bez trave.

Varginha je dio zajednice favela koje su prozvane “pojasom Gaze” zbog čestih i krvavih okršaja policije i krijumčara droge.

Sveti Otac je zato pozvao na zaštitu pet “temeljnih stupova” na kojima se temelje nacija i njezina nematerijalna dobra – život, obitelj, obrazovanje, zdravstvo i sigurnost, u uvjerenju da se nasilje može pobijediti samo promjenom ljudskog srca”. (Hina)

(www.jabuka.tv)
4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.