Papa se pridružuje UN-ovom pozivu na globalan prekid vatre

Papa Franjo u nedjelju se pridružio pozivu Ujedinjenih naroda na hitan globalan prekid vatre da bi se, u jeku pandemije koronavirusa spasili najugroženiji civili u zemljama u kojima traju sukobi.

Draga braćo i sestre, glavni tajnik Ujedinjenih naroda ovih je dana pozvao na globalan i hitan prekid vatre u cijelom svijetu zbog trenutačne krize, nastale uslijed pandemije koronavirusa koja ne poznaje granice, rekao je Papa nakon nedjeljnog Angelusa.

Pridružujem se onima koji su prihvatili ovaj apel i pozivam sve da ga prihvate na način da prekinu sve oblike neprijateljstava, zalažući se za stvaranje koridora za dostavu humanitarne pomoći i za otvorenost prema diplomaciji. Pozivam vas i da obratite pozornost na one najranjivije, kazao je Franjo u videozapisu emitiranom iz knjižnice Apostolske palače, umjesto s balkona koji gleda na Trg svetoga Petra.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak je apelirao na “hitan prekid vatre posvuda u svijetu”, da bi civili bili pošteđeni “pošasti” Covida-19.

Silina kojom se virus obrušio na nas jasno upozorava na to da je ratovanje potpuna ludost, rekao je u kratkome govoru održanom u sjedištu UN-a, ne navodeći pritom poimence nijednu državu svijeta.

Argentinski papa u nedjelju je izrazio nadu “da bi zajednički napori u borbi protiv pandemije koronavirusa cijeli svijet mogli navesti na to da prepoznaju potrebu za jačanjem bratskih veza unutar jedinstvene obitelji”.

Sukobi se ne mogu riješiti ratom. Međusobne razlike i neprijateljstva treba prevladati dijalogom i konstruktivnom potragom za mirom, dodao je.

Franjo je kazao i da osjeća duboku povezanost s osobama koje su prisiljene živjeti u zajednicama, poput onih u domovima umirovljenika ili u vojarnama, a na poseban način i sa zatvorenicima.

Osudio je “opasnost od tragičnih ishoda” u zatvorima koja je rezultat kombinacije dvaju faktora – pandemije koronavirusa i prenapučenosti tih ustanova te je od vlasti zatražio da na ovaj problem budu osjetljive, ne spomenuvši pritom nijednu određenu državu.

Vatikan je u subotu službeno izvijestio o postojanju šest slučajeva zaraze koronavirusom među svojim zaposlenicima i stanovnicima, ističući da ni Papa ni njegovi najbliži suradnici nisu bili s njima u kontaktu.

(Hina)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.