Papa: Ime Franjo uzeo sam zbog siromašnih

Papa Franjo nazvao je vatikanskog nuncija u Buenos Airesu i zamolio ga da prenese biskupima i vjernicima da nema potrebe za dugim i skupim putovanjem na njegovu inauguracijsku misu sljedeći tjedan, već da taj novac daju za siromašne, priopćio je u petak Vatikan.

‘Pozvao je vatikanskog veleposlanika i zamolio ga da biskupima i vjernicima prenese da nema potreba da kreću na tako dug i skup put da bi ga vidjeli, već da umjesto toga novac daju za siromašne’, rekao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi, a prenose agencije.

Kardinal Jorge Bergoglio, bivši predsjednik Argentinske biskupske konferencije, postao je prvi papa u povijesti iz Latinske Amerike.

U utorak se u bazilici Svetog Petra slavi inauguracijska misa u nazočnosti šefova država i vlada te ministara iz cijelog svijeta. Na Trgu sv. Petra se očekuje više stotina tisuća ljudi. (Hina)

Otkrio zašto je uzeo ime Franjo

Papa novinarima ispričao kako je ime izabrao prema Francisu Asiškom koji je bio zaštitnik siromašnih.Novoizabrani čelnik Rimokatoličke crkve papa Franjo I u svome prvom obraćanju novinarima, nakon stupanja na novu dužnost 13. ožujka, kazao je da želi Crkvu koja će obratiti pažnju na siromašne i marginalizirane slojeve društva, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Prilikom prijema u Velikom salonu u Vatikanu, kojem je prisustvovalo oko šest tisuća novinara, Franjo I je izgledao vrlo ugodan i jednostavan.

“Ovih dana ste naporno radili, zar ne?”, Kazao je novinarima.

Na pitanje zašto je odabrao ime Franjo (Francis), argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, i sadašnji čelnik Rimokatoličke crkve kazao je da su mu neki kardinali predlagali i neka druga imena.

“Mnogi su mi govorili da sam stvarni reformator te da bi mi pristajalo ime Adriano. Neki su predlagali i ime Clement XV, jer je on pokušavao reformirati Crkvu u svoje vrijeme “, kazao je papa Franjo I.

Međutim, napomenuo je da se u jednom momentu sjetio Francisa Asiškog, te je tako izabrao ime Franjo I (Francis).

“Kada sam izabran za papu, pored mene je stajao karidnal Claudio Hummes, zagrlio me i čestitao mi je i rekao da ne zaboravim siromašne. U tom momentu sam se sjetio Francisa Asiškog, koji je bio zaštitnik siromašnih. I, eto, tako sam izabrao to ime. Želim crkvu koja će raditi za siramašne “, rekao je novi papa.

Veliki broj novinara od ranih jutarnjih sati u subotu čekali su u redu kako ušli u Veliku dvoranu u Vatikanu i imali priliku da prisustvuju prvom prijemu za novinare kod pape Franje I.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • to je to takvi nam trebaju,neka obnovi Crkvu,kao što je i Sv.Franjo Asiški u svoje vrijeme obnovio Kristovu Crkvu,neka nam ga Bog poživi!

  • aj ne mantaj,dal ti živiš 10 božjih zapovijedi,dal ćeš ujutro pomoći nekom siromahu,,dal ćeš se odreći 1oo km koje plaćaš ht eronetu i dati ih u dom svete obitelji,,,,nećeš ,,,,a pojma nemaš tko je bio sv.franjo Asiški

  • ne želim ti se pravdati,a odakle ti znaš da ja nemam pojma ko je bio Sv.Franjo Asiški i ne znam čime si tako isprovociran

  • anvnyme 3.36 p.m ti les? Ma tin ekkhlsia den tin ehei panv toy o Arxiepiskopos. I ton emouhe ja politiki ton Makariotato. Me ton ellinism;o dhen askoleite i OMONOIA. I bgike sto pazari na to poulisei les kai einai galla…?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.