Papa Franjo: Zemlje koje proizvode oružje potiču migracije, a onda odbijaju primiti izbjeglice

Kršćani imaju “moralnu zadaću” pomoći svim isključenima skupinama, a zemlje proizvođači oružja potiču migracije i zatim odbijaju primiti izbjeglice koji su posljedica tih sukoba, rekao je u nedjelju u Rimu papa Franjo.

Tisuće migranata prisustvovale su na Trgu sv. Petra višejezičnoj misi na kojoj je Papa na Trgu sv. Petra svečano otkrio spomenik posvećen migrantima na dan koji Katolička Crkva obilježava kao svjetski dan migranata i izbjeglica.

Ratovi pogađaju neke dijelove svijeta, no oružje rata proizvodi se u drugim regijama koje su često nespremne primiti izbjeglice koje su rezultat tih sukoba, rekao je Franjo kako ga prenosi agencija Reuters.

Pozvao je kršćane da odbace ravnodušnost i snažno se obvežu graditi pravedniji svijet, piše agencija dpa.

Ljubav za najdiskrimiranije, moralna je zadaća, rekao je Papa te istaknuo: Posebnu pozornost moramo posvetiti strancima, kao i udovicama, siročadima i svima koji su odbačeni.

Spomenik je izradio kanadski umjetnik Timothy Schmalz i nazvao ga “Angels Unaware”, a predstavlja skupinu od 140 migranata iz različitih kultura i povijesnih razdoblja.

Skulptura je nadahnuta hebrejskom porukom ljudima da ne zaborave gostoprimstvo jer neki primajući strance ugoste i anđele, a da toga nisu svjesni, piše agencija AFP.

U povodu Dana migranata i izbjeglica, koji Katolička Crkva obilježava 105. put,  Papa je kazao da nije “riječ samo o migrantima”.

Ne radi se samo o strancima, radi se o svim stanovnicima egzistencijalnih rubnih zajednica, koji su zajedno s migrantima i izbjeglicama, žrtve kulture odbacivanja, rekao je se Jorge Bergoglio, koji je i sam potomak talijanskih useljenika u Argentinu.

Od početka svog pontifikata u ožujku 2013. Papa se opetovano snažno zauzimao za prihvat izbjeglica i migranata. Tako je već nekoliko mjeseci od preuzimanja Petrova prijestolja posjetio otoka Lampedusu, glavnu ulaznu luku za migrante koji preko Sredozemnog mora stižu u Europu.

U travnju 2016., čak se vratio s grčkog otoka Lezbosa i sa sobom u zrakoplovu poveo tri obitelji izbjeglih sirijskih muslimana.

Krajem srpnja, pozvao je međunarodnu zajednicu da djeluje “brzo i odlučno” kako bi se izbjegle nove tragedije migranata u moru.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je da su od 1. siječnja 2014. do 30. srpnja 2018, iz mora izvučena tijela 5.773 utopljenih migranata, a nestalih je u tom razdoblju 11.089 osoba čiji ostaci nisu pronađni.

Prema IOM-u, te pogibije i nestanci uglavnom se događaju središnjem dijelu Sredozmenog mora između Libije, Tunisa, Malte i Italije.

(Hina)


10 komentara

  • Vrane tako je ,šejtanska vremena ,oružje Vjera Kršćanska mora biti bezuvjetno upotrebljiva ,junaci se poznaju u muci.

  • ljudi..prava izbjeglica od rata,ide u prvu sigurnu zemlju da spasi glavu…a ovi migranti,oni prođu 6 zemalja bez rata da se dokopaju socijale u njemačkoj

  • Pa šta, čovik je iskreno reka. Što se te ljude uopće diralo, mogli su biti kod svojih kuća da NATO nije Otišao tamo

  • Dragi Papa, sve manje mi se sviđaš. Kažeš mi trebamo primiti izbjeglice, ok. Primali smo izbjeglice, pa i one koji su nam zabili nož u leđa ali to su bile žene i djeca!
    Dragi Papa, ovo je poražena vojska Isisa, oni nemaju dobre namjere, oni žele nametnuti svoje. Oni dolaze iz LOŠIJIH islamskih zemalja u BOLJE kršćanske zemlje ali idalje žele nametat islam u nove zemlje kako bi ih učinili “boljima”!
    Zašto ih bogata Saudi Arabia ne želi primiti? Zašto mora Europa? Zašto ne idu u Afričke zemlje gdje nema rata? Zašto ne idu u Azijske zemlje gdjr nema rata?
    Zato što poput trojanskog konja namjeravaju unijeti nemir i strah među kršćane!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.