Papa Franjo upozorio na opasnosti umjetne inteligencije

Papa Franjo pozvao je lidere bogatih svjetskih demokracija da u prvi plan rasprava stave upotrebu umjetne inteligencije, upozorivši da moćna tehnologija nosi i opasnost od “pretvaranja ljudskih odnosa u obične algoritme”.

Papa se u petak obratio na godišnjem summitu G7, gdje je došao na poziv domaćina Italije da govori o opasnostima koje može izazvati umjetna inteligencija.

Prvi je to put ikada da se papa obratio summitu G7.

Istaknuo je da političari moraju preuzeti vodstvo kako bi umjetna inteligencija bila skoncentrirana na čovjeka, naglašavajući da odluke trebaju donositi ljudi, a ne strojevi, prenosi Radio Slobodna Europa.

Osudili bi čovječanstvo na budućnost bez nade ako bi oduzeli sposobnost ljudima da donose odluke o samima sebi i svojim životima, osuđujući ih da zavise od izbora uređaja, rekao je Papa.

Umjetna inteligencija će u svemu biti pametnija od ljudi?

Papa je priznao podvojenosti oko umjetne inteligencije, rekavši da bi mogla nadahnuti i proširiti pristup znanju diljem svijeta. No to bi istovremeno moglo donijeti veću nepravdu između naprednih zemalja i zemalja u razvoju ili između dominantnih i potlačenih društvenih klasa, rekao je.

O svakome ovisi hoće li na dobar način koristiti AI, ali odgovornost je politike da stvori uvjete da takvo dobro korištenje bude moguće i korisno, dodao je.

U Mostaru održana znanstvena konferencija o umjetnoj inteligenciji

Papa Franjo namjerava iskoristiti priliku da se pridruži brojnim zemljama i globalnim tijelima koji se zalažu za snažniji nadzor nad umjetnom inteligencijom.

Europska unija među prvima je poduzela korake u tom pravcu, sa Zakonom o umjetnoj inteligenciji koji treba stupiti na snagu tijekom naredne dvije godine i koji bi mogao djelovati kao globalni model.

Američki predsjednik Joe Biden također je zatražio usvajanje strožih zakona u tom području.

Papa poručio svećenicima da drže kraće propovijedi ili će ljudi zaspati

(www.jabuka.tv | Foto: Vatican News)

4 komentara

  • Na godišnjem summitu G7! A ja mislio njemu je tilo sve slabije i uskoro ce kod svog Seda, di mu je vruce. Sto taj Franjo Nesveti tamo uopce trazi?. Sa anti-krscanskom bagrom vodi fake prestave, koda se on briga za opasnost bilo koju. Jedno govori, drugo dela. Tko je katolike izbaciva iz Vatikana, kada se nisu tili bockati?. Tko je digitalne covid-potvrde uveo u Vatikan? Tko je najgori Papa u povijesti crkve? Suraduje sa zemaljskim slugama sotone. Clan je i WEFa.

  • Papa koji je sudjelovao zajedno s Vatikanom u globalnom sotonskom projektu zvan COVID, zapamtite šta sam vam rekao, sotonski

  • Toga je uvijek bilo i bit će vlast je ušla i crkvu ,naše je da slijedimo Kristov nauk a On je reko za Crkvu da je vrata paklenu neće nadvladat a kukolja je uvijek bilo

  • Papa dragi nitko te vise ne moze opravdati nakon tvog osobnog učešća u teroru i podršci nasilnog cjepljenja i projektu zvsnom Covid – 19… NETKO pametan promjenio spiku nasem dragom Papi do idućeg projekta zlih sila, mocnika… Ali puno ljudi, naroda je izvuklo pouku iz ove iza nas pandemije, bioloskog trovanja, zaprasivanja, nasilnog cjepljenja vakcinama koje nisu provjerene i tko zna kakvu stetu cine ljudskom organizmu. Zanemarena je znanost, struka umiješala se politika i zle sile mocnici… Vsljda je sada narodu jasno ksko su nas zaštitili.. I ove oluje, tornada, kao globalno zatopljenje , ratovi od Ukrajine, Palestince dve ide iz jednog centra moci.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.