Papa Franjo: Stanite na kraj napadima i bombardiranjima

Papa Franjo je u nedjeljnom nagovoru na molitvi Anđeoskog pozdravljenja potaknuo da u korizmi dopustimo Gospodinu da nas iznenadi i probudi naša srca.

Evanđelje nedjeljne liturgije govori o Preobraženju Isusovu (usp. Lk 9, 28 – 36), kojem svjedoče apostoli Petar, Ivan i Jakov. Zamišljamo kako su trojica bila iskolačenih očiju pred tim događajem, međutim evanđelist Luka piše i kako je Petra i njegove drugove svladao san, a potom, kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu i dva čovjeka koji stajahu uza nj. (usp. r. 32) Isti će apostoli zaspati i u Getsemaniju, za vrijeme Isusove tjeskobne molitve, kada ih je zamolio da bdiju, primijetio je Papa. Iznenađuje nas ta pospanost u tako važnim trenutcima, kazao je, prenosi Bitno.net.

Nije li to neuobičajeno spavanje slično tolikim našim uspavanostima koje nam dolaze u trenutcima za koje znamo da su važni? Možda je to navečer, kada bismo htjeli moliti, provesti neko vrijeme s Isusom nakon dana provedenog u tisuću utrka i obaveza. Ili pak kada dođe vrijeme da razmijenite riječ s obitelji i više nemate snage, kazao je Papa.

Željeli bismo biti budniji, pažljiviji, uključeni, ne gubiti dragocjene prilike, ali ne možemo ili na neki način ne uspijevamo.

Snažno korizmeno razdoblje, u tom je smislu prilika, istaknuo je Sveti Otac. To je vrijeme u kojem nas Bog želi probuditi iz nutarnje letargije. Jer – zapamtimo to dobro – održavanje srca budnim ne ovisi samo o nama: to je milost i treba je tražiti. Trojica učenika iz evanđelja to pokazuju: bili su dobri, išli su s Isusom na goru, ali svojom snagom nisu mogli ostati budni. No, oni se bude baš u trenutku Preobraženja, istaknuo je Sveti Otac.

Možemo pomisliti kako ih je probudilo Isusovo svjetlo. Poput njih, i mi trebamo Božje, koje nas potiče da vidimo stvari drugačije; privlači nas, budi, ponovno rasplamsava želju i snagu za molitvom, zavirivanjem u sebe i posvećivanjem vremena drugima. Tjelesni umor možemo prevladati snagom Duha Božjega, ohrabrio je.

U ovo vrijeme korizme, nakon svakodnevnih nedaća, dobro će nam doći ugasiti svjetlo u sobi i da se stavimo u svjetlo Božje. Molimo malo prije počinka. Dajmo Gospodinu priliku da nas iznenadi i probudi naša srca, rekao je Papa, ističući kako to možemo primjerice učiniti otvaranjem Evanđelja i dopustiti da nas zadivi Božja Riječ.

Kako je rekao, Sveto pismo osvjetljava naše korake i zapaljuje naša srca. Možemo se isto tako zagledati u Raspelo i diviti se ludoj ljubavi Božjoj, koja se nikada ne umara od nas i koja ima moć preobraziti naše dane, dati im novi smisao, drugačije i neočekivano svjetlo.

Sveti Otac uputio je snažne riječi nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja:

S bolom u srcu pridružujem svoj glas onom običnih ljudi koji mole za pretanak rata. U Božje ime, čujte vapaj onih koji pate i stanite na kraj bombardiranjima i napadima!

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.