Papa Franjo predvodio Križni put u rimskom Koloseju

Sedmi put zaredom u svojem pontifikatu papa Franjo je na Veliki petak u rimskom Koloseju, mjestu mučeništva ranih kršćana u Rimskom Carstvu, tradicionalno predvodio Križni put, stoljećima staru tradiciju kojom se uprizoruje Isusova patnja prije raspeća.

Glavna tema ovogodišnjih meditacija bili su beskućnici, mladi bez nade, imigranti te žene prisiljene na prostituciju, prenosi HRT.

U subotu navečer, 82-godišnji Papa predvodit će Uskrsno bdijenje, a u nedjelju, na Uskrs, uputit će svijetu tradicionalnu poruku “Urbi et Orbi” (Svijetu i gradu).

Vatikan u službi na Veliki petak upozorio na nejednakost u svijetu

Papa Franjo nazočio je na Veliki petak u bazilici sv. Petra u službi muke Gospodnje tijekom koje je propovjednik osudio raširenu nejednakost u svijetu.

Tijekom službe izvedene su pjesme na latinskom koje su govorile o posljednjim trenucima života Isusa Krista, od njegova uhićenja do pogreba.

Služba je jedna od rijetkih tijekom godine na kojoj Papa ne drži propovijed, a umjesto njega to čini otac Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinskoga doma.

Cantalamessa je za Isusa kazao da je bio “prototip i predstavnik svih odbačenih, razbaštinjenih i odbačenih na Zemlji, onih od kojih okrećemo glave da ih ne vidimo”. Dodao je da sve religije imaju dužnost stajati uz siromašne.

Malo privilegiranih ljudi posjeduje više imovine nego bi je ikada mogli potrošiti, dok nebrojena mnoštva siromašnih stoljećima žive a da nemaju komad kruha ili gutljaj vode koje bi dali svojoj djeci. Nijedna religija ne može biti ravnodušna prema tome, jer Bog svih religija nije ravnodušan prema svemu tome, rekao je Papa.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.