Pametni satovi pomažu u dijagnozi teške bolesti i 7 godina prije pojave simptoma

Pametni satovi bi mogli identificirati Parkinsonovu bolest do sedam godina prije pojave prvih simptoma i postaviti kliničku dijagnozu, otkriva novo istraživanje.

Znanstvenici Sveučilišta u Cardiffu su analizirali podatke prikupljene pametnim satovima tijekom perioda od 7 dana, mjereći brzinu kretanja ispitanika, piše BBC, prenosi n1info.hr.

Otkriveno je da se pomoću umjetne inteligencije može utvrditi koji bi ispitanici u budućnosti mogli razviti Parkinsonovu bolest.

Ovo je potencijalno revolucionarno otkriće koje bi se moglo koristiti kao novo sredstvo za screening za Parkinsonovu bolest, što bi omogućilo otkrivanje poremećaja u puno ranijoj fazi nego što dopuštaju trenutne metode.

Parkinsonova bolest utječe na dopaminske neurone, stanice koje se nalaze u području mozga poznatom kao siva tvar. Izaziva motoričke simptome kao što su tremor, ukočenost i usporenost pokreta. Karakteristični simptomi Parkinsonove bolesti često se pojavljuju u onom stadiju bolesti kada je više od polovice stanica u sivoj tvari već umrlo i stoga postoji potreba za jeftinom, pouzdanom i lako dostupnom strategijom.

Voditelj studije, Dr. Cynthia Sandor, rekla je: Podaci o pametnim satovima su lako dostupni i jeftini. Od 2020. godine, oko 30 posto stanovništva UK-a nosi pametne satove. Korištenjem ove vrste podataka, potencijalno bismo mogli identificirati pojedince u ranim stadijima Parkinsonove bolesti u općoj populaciji. Ovdje smo pokazali da jedan tjedan prikupljenih podataka može predvidjeti događaje i do sedam godina unaprijed.

Trenutno ne postoje drugi usporedivi skupovi podataka koji bi omogućili sličnu analizu. Međutim, izvršena je opsežna evaluacija u svrhu postizanja objektivnog rezultata, kažu istraživači.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.