Ovu državu preplavili su lažni euri

Konobari u kafiću u Prištini odustali su od provjeravanja jesu li kovanice od dva eura prave ili krive, budući da ih je strahovito puno krivotvoreno, a zbog kvalitete nekih gotovo je nemoguće otkriti radi li se o lažnjacima ili ne.

Na početku su svi pazili i provjeravali kovanice od dva eura, kaže konobar Endrit. On i njegovi kolege stavljali su kovanice pod svjetlo ili ih bacali na stol i provjeravali kako zvuče. Sada više to ne radimo … možda primamo pravi, a možda i lažni novac. Sve je to isto.

Količina kovanica od dva eura u opticaju je ove godine dramatično porasla, kažu vladine agencije. Kosovo i susjedna Crna Gora nisu dio eurozone, ali svejedno koriste euro. U laboratoriju u Prištini stručnjaci su u prvoj polovini godine provjerili više od 30.000 lažnih kovanica eura, u usporedbi s 4.451 u istom razdoblju lani.

Kvaliteta ide od vrlo loših do jako dobrih, rekla je Vjollca Mavriqi, radnica u laboratoriju. Ranije kovanice nisu bile magnetske kao što su sada, prije su imali problema s gramažom, ali sada posve odgovaraju pravima, dodala je.

Policija kaže da su prošle godine tužiteljima prijavili 804 slučaja krivotvorenja, a do danas ove godine 486 slučaja.

U travnju su uhitili muškarca i ženu koji su iz Sjeverne Makedonije na Kosovo unijeli 10.600 komada krivotvorenih kovanica od dva eura. Brojni Albanci na društvenim mrežama objavljuju videosnimke u kojima nude lažne kovanice za 10 do 20 posto vrijednosti pravoga eura.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.