Bivšem direktoru Bosnalijeka 12 godina zatvora

Županijski sud u Sarajevu u četvrtak je na 12 godina zatvora osudio Edina Arslanagića, bivšeg direktora najveće farmaceutske tvrtke u BiH Bosnalijek, nakon što ga je proglasio krivim za organizirani kriminal, pranje novca, poreznu utaju, krivotvorenje službenih isprava i sklapanje štetnih ugovora.

Uz Arslanagića nepravomoćno su proglašene krivima još tri osobe koje su s njim činile organiziranu kriminalnu skupinu uključenu u ove nezakonitosti. Šefik Handžić osuđen je na 10 godina zatvora, kao i Hasan Šepo, a Jasmin Šepo dobio je sedam godina zatvora.

Optužnica ih je teretila da su, sklapanjem sumnjivih ugovora između Bosnalijeka i još dvije tvrtke, u razdoblju od 2005. do 2012. utajili više od 23 milijuna KM.

Presudom, na koju je dopuštena žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH, osuđenima je, uz zatvorske kazne, izrečena i mjera oduzimanja nepokretnosti te novca, dionica vrijednih oko 20 milijuna maraka.

Zbog počinjenja sličnih kaznenih djela, odnosno sklapanja štetnih ugovora i pranja novca u iznosu od oko 10 milijuna maraka, optužnica je ranije ove godine podignuta i protiv Arslanagićeva nasljednika na mjestu direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića, kao i protiv još 10 osoba koje su s njim u tome surađivale.

Bosnalijek slovi za jednu od najprofitabilnijih privatnih tvrtki u BiH, a u 2022. imala je prihod od 222 milijuna KM, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv | Foto: Raport.ba)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.