Na današnji dan objavljen roman koji je osvojio srca mnogih

21. rujna 1937. godine, svijet književnosti obilježila je objava jednog od najvoljenijih i najutjecajnijih djela fantastične književnosti – “Hobita”, autora J.R.R. Tolkiena.

Ovaj datum označava početak jednog od najbogatijih i najfascinantnijih svjetova u književnosti – Međuzemlja.

Prvo izdanje Hobbita, Foto:Wikipedia

Rođenje Jednog Svijeta

J.R.R. Tolkien, britanski profesor filologije i jezika, stvorio je Međuzemlje kroz niz svojih radova, a “Hobit” je bio prva knjiga koja je ovaj svijet predstavila čitateljima. Tolkien je ovu priču prvobitno napisao za svoju djecu, a tijekom vremena razvio ju je u punokrvni roman.

Karta Međuzemlja, Foto:Pixabay

Radnja Hobbita prati Bilba Bagginsa, mladog hobita koji se neočekivano upušta u epsku pustolovinu s družinom patuljaka predvođenom Thorinom Oakenshieldom. Njihova misija je osvojiti izgubljeno kraljevstvo Erebor i njegovo blago, koje čuva zmaj Smaug. Tijekom ovog putovanja, Bilbo se suočava s brojnim izazovima i otkriva hrabrost i snalažljivost koje nikada nije znao da posjeduje. Ova priča o malenom junaku i njegovim velikim podvizima brzo je osvojila srca čitatelja.

Utjecaj i Nasljeđe

Hobbit  je odmah nakon objave stekao kultni status i postao je bestseler. Tolkienova sposobnost da stvori živopisan svijet s vlastitom poviješću, jezikom i mitologijom, osvojila je čitatelje širom svijeta. Roman je pridonio popularnosti žanra fantastike i otvorio vrata za Gospodara prstenova, Tolkienovo najpoznatije djelo koje je proširilo i obogatilo Međuzemlje.

Objava Hobbita i njegov kasniji utjecaj na književnost i kulturu teško se može precijeniti. Knjiga je inspirirala generacije pisaca, umjetnika i filmaša. Filmovi i televizijske adaptacije Hobbita i Gospodara prstenova samo su produbili privlačnost ovog svijeta i povećali njegovu popularnost.

Hobbitoni u BiH

Hobbit kuća u Mostaru – Jedinstveni projekt na hercegovački način

Bajkoviti Hobbiton kod Kreševa očarava ljepotom, a iza cijele priče stoje četiri sestre

Ekranizacija Hobbita

Ekranizacija knjige Hobbit J.R.R. Tolkiena bila je izuzetno značajan događaj u svijetu filma i zabave. Priča o Bilbu Bagginsu i njegovim avanturama s družinom patuljaka u Međuzemlju prvi je put doživjela filmski život u dvama trilogijama koje je režirao Peter Jackson. Ovdje ćemo razgovarati o ekranizaciji Hobbit i njenom utjecaju.

Ekranizacija Hobbita započela je 2012. godine s prvom od tri planirane kinematografske adaptacije. Peter Jackson, koji je ranije režirao izuzetno uspješnu trilogiju Gospodar prstenova, odlučio se vratiti u Međuzemlje kako bi ispričao priču o Bilbu Bagginsu. U razmatranju nije bio samo Hobbit, već i dodatni materijal koji je Tolkien napisao u svom bogatom svijetu.

Glumac Martin Freeman igrao je ulogu Bilba Bagginsa, a ostatak ansambla uključivao je poznata imena poput Richarda Armitagea (Thorin Oakenshield), Iana McKellena (Gandalf), i Andyja Serkisa (Gollum). Filmovi su se odlikovali spektakularnim vizualnim efektima i čarobnom atmosferom koju je Peter Jackson uspješno prenio iz Tolkienove knjige.

(www.jabuka.tv | Foto:Pixabay)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.