Ovo su prvi kilometri autoceste u Hercegovini

Večernjakovi reporteri na autocesti, radovi su intenzivirani, na autocesti se nalazi oko 300 radnika

Kad se s hrvatske strane granice, iz pravca vrgoračke općine, baci pogled prema Ljubuškom, prvo u oči upada zmijolika crna linija koja se “pružila” kroz kamenu makijom obraslu pustopoljinu.

Radi se po standardima

To su prvi izgrađeni i asfaltirani kilometri autoceste koji su se nakon višegodišnjih nesporazuma, administrativnih pa i političkih barijera, ovih dana “ukazali” u Hercegovini. Buka teških strojeva, kamiona, pomiješana s galamom radnika, konačno dominira ovom dionicom autoceste, demantirajući i najzagrižnije pesimiste da kroz Hercegovinu nikada neće proći autocesta jer to ne želi službeno Sarajevo. “Radimo posljednjih nekoliko mjeseci punom parom, nismo mogli raditi zbog više politike”, kaže nam ekipa radnika tvrtke Euroasfalt, koje zatičemo na jednom od brojnih, uz autocestu načičkanih, radničkih punktova. Nakon što nam je od direktora projekta stiglo telefonsko dopuštenje, Večernjakova ekipa provezla se prvom 3, 450 metara dugom asfaltiranom cestom, na koju još treba, kako su nam pojasnili inženjeri, doći završni fini sloj asfaltne podloge. Najveću koncentraciju radnika i strojeva, zatičemo na početku i kraju asfaltiranog dijela autoceste. Gradi se golemi terminal s naplatnim kućicama koji će biti najjužniji ulaz i izlaz, nakon što se izradi kompletna autocesta na međunarodnom koridoru Vc. “Radovi na ovim naplatnim kućicama s 12 prolaza trebaju biti dovršeni do lipnja iduće godine. Radimo temeljni dio na koje će doći konstrukcije”, nadvikujući se s bukom strojeva i kamiona, pojašnjava nam jedan od šefova na gradilištu. Kilometar-dva dalje vozeći se fino urađenom autocesteom koja se po onom što se vidi na terenu nimalo ne razlikuje od one koja je nedavno izgrađena u susjednoj Hrvatskoj, dovršava se prvi nadvožnjak. Na njemu radnici postavljanju završnu drvenu oplatu i željeznu konstrukciju u koju će biti ubačene tone betona.

Nova cesta u Ljubuškom

Uzduž autoceste postavljeni su rasvjetni stupovi koji će osvijetljavati prateće objekt, kao što su centar za upravljanje i komunikaciju u prometu. Najveća koncentracija strojeva i ljudi usmjerena je na izgradnju međugraničnog prijelaza Bijača prema Hrvatskoj. “Sve treba biti dovršeno do 1. srpnja iduće godine. Intenzivno radimo na dionici autoceste, ali na regionalnim prilaznim cestama. prema Ljubuškom. Bit će izgrađeno novih 12 kilometara ceste. Za sada radovi idu planiranom dinamikom i nadamo se da će sve biti u redu do kraja”, kaže nam inženjer Elvis Šahinović direktor projekta izgradnje autoceste kroz južni dio Hercegovine. Zbog čega se kasnilo u izvođenju radova, a strojevi i radnici mjesecima ne radili, pitanje je na koje naš sugovornik nije želio dati odgovor, napominjući tek “da je bilo brojnih problema u koje on ne želi ulaziti niti komentirati”! Izgradnja poddionice Kravice – Bijača, čija je vrijednost 23,3 milijuna eura, povjerena je domaćem konzorciju koji čine poduzeća Hidrogradnja, Euroasfalt i ŽGP. Na terenu je trenutačno angažirano više od 300 radnika i stotinu strojeva.
S druge strane granice, u Hrvatskoj, radovi na izgradnji graničnog prijelaza bliže se kraju i sve će biti spremno do ulaska susjedne zemlje u EU.

(www.vecernji.ba)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.