MUP traži da se u Mostaru postavi 80 do 90 kamera

Divljanje bijesnih automobila mostarskim ulicama, krađe, pljačke i razbojstva nepoznatih osoba u gradu na Neretvi uskoro će biti nemoguća misija.

Prema riječima načelnika PU Mostar Draženka Miletića, kompletan grad Mostar bit će pod videonadzorom, čime će sigurnost građana i njihove imovine biti neupitna.

“Uputio sam zahtjev Ministarstvu sigurnosti i Vladi HNŽ-a za postavljanje nekih 80 do 90 videokamera u gradu uz jedan opsežan elaborat”, kazao je čelni čovjek sigurnosti grada na Neretvi, navodeći kako je njegov prijedlog u samom startu naišao na dobre odjeke, a što je vrlo bitno, tvrdi, jest da se načelno s ovim planom složio i premijer HNŽ-a Denis Lasić.

Projektom pokrivanja grada videonadzorom, kako ističe Miletić, riješilo bi se mnogo problema, s kojima se građani Mostara nose godinama, a to je sve vrlo jasno elaborirano u spomenutom zahtjevu, čija realizacija je samo pitanje dana.

Što se tiče financijske vrijednosti navedenog projekta, nije mogao o tome govoriti, ali gledano s aspekta sigurnosti, kako ističe, vrijednost je neprocjenjiva. Prema predviđenom projektu sa 80 do 90 kamera na raznim lokacijama grada uz vrhunske softvere, kako tvrdi, pratit će se svaki ulazak i izlazak iz grada.

– Program će biti urađen tako da lista sve pločice te na taj način čak snima, automatski pokazuje i ispisuje vozila s pločicama sumnjivih osoba koje su prijavljene, objasnio je Miletić za Dnevni list naglasivši kako spomenuti program ima desetak ključnih stavki koje su potrebne za apsolutnu sigurnost kompletnog grada koja će, kako vjeruje, uskoro biti na vrlo visokoj razini.

Uz videokamere predviđeni su i videostupovi tako da se u kompletnom gradu ne bi moglo dogoditi ništa izvan vidika PU Mostar, te bi svaki prekršaj od pogrešnog parkiranja do fizičkog napada bio detektiran i po brzom postupku sankcioniran i kažnjen prema odredbama koje je zakon propisao.

Međutim, kako je naglasio s obzirom na opremu kojom raspolažu, pripadnici PU Mostar i sada odrađuju vrhunski posao, te u dobroj mjeri sankcioniraju brojne prekršajne, među kojima je i ugrožavanje sigurnosti u prometu koju reguliraju s nekoliko pokretnih radara u vozilima.

U gradu Mostaru postavljena su svega dva radara i to u Ulici kralja Tomislava i na Bulevaru, za koje znaju svi vozači i na tom mjestu vode posebnu pozornost o brzini kretanja. No, u više navrata isticala se potreba postavljanja radara na više lokacija, koja slove za krizna mjesta gdje se često događaju prometne nesreće.

Ovoj problematici i Gradska uprava Mostara posvetila je posebnu pozornost prilikom kreiranja gradskog proračuna za 2012. godinu, pa je tako za opremu i radare izdvojeno čak 196.000 maraka. No kad će se nabavljati, koliko će ih biti i hoće li se uopće postavljati iz navedenog fonda, nitko još ne zna, jer kao i u brojnim drugim slučajevima, po pitanju realizacije ovog projekta iz Gradske uprave Mostara nitko novinarima ništa nije mogao kazati.

Nakon mnogobrojnih poziva upućenih GU Mostara i prebacivanja loptice za informaciju s jednog odjela na drugi, novinari su samo ustanovili da nitko i ne zna čiji je to posao niti tko je za projekt zadužen. (Dnevni list)

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • U nas bi bilo potrebno staviti kraj budućeg kolodvora na raskrižju,također na semaforima 100 dalje,kraj buduće škole na Lisama da snima ono raskrižje i možda na mostu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.