Ovo su odlični razlozi zbog kojih biste trebali uvrstiti kurkumu u svoju prehranu – Jabuka.tv

Ovo su odlični razlozi zbog kojih biste trebali uvrstiti kurkumu u svoju prehranu

Čaj od kurkume jedan je od najpretraživanijih pojmova na Googleu. Smatra se eliksirom koji ima brojne blagodati.

Kurkuma se stoljećima koristi u Indiji i okolnim zemljama. Naturopati i dijetetičari je preporučuju i u zapadnim zemljama, i to već desetljećima.

Kurkuma ima protuupalno i antioksidativno djelovanje te jača raspoloženje, izjavio je dijetetičar DJ Blatner za časopis Men’s Health.

Među zdravstvenim blagodatima kurkumina, spoja koji sadrži kurkuma, nalazi se i ublažavanje upala. Sve veći broj medicinskih dokaza pokazuje da je upala postala moderna epidemija.

Liječnica Monisha Bhanote potiče ljude na konzumaciju kurkume, ali ne samo u obliku čaja.

Kod kurkumina je problem što se sporo apsorbira u krvotoku. Ako inzistirate na čaju od kurkume, preporučujem dodavanje crnog papra kako bi se poboljšala apsorpcija ili da ga konzumirate uz masni obrok. Svojim pacijentima savjetujem i da kurkumu dodaju kockicama leda, uz limun i crni papar. Mogu se staviti u čaj, sok ili običnu vodu, pojasnila je dr. Bhanote te dodala da je najbolje konzumirati gram kurkume dnevno.

Ne postoji velik rizik od nuspojava pri pretjeranoj konzumaciji kurkume. U nekim prilično rijetkim slučajevima konzumacija kurkume uzrokovala je probavne probleme, glavobolju i mučninu te kožne osipe. Ipak, ljudi s određenim stanjima, poput bolesti jetre ili problema s krvarenjem, trebali bi razgovarati sa svojim liječnicima prije uzimanja kurkumina, tvrdi.

Kurkumin se u brojnim studijama pokazao vrlo korisnim. Navodno je djelotvoran za bolesti srca, vjerojatno zbog sposobnosti suzbijanja razvoja začepljenih arterija, ključnog čimbenika rizika za srčani i moždani udar.

Uz to, kurkumin smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti te dijabetesa jer poboljšava rezistenciju na inzulin i razinu kolesterola. Neke preliminarne studije sugeriraju da bi kurkumin mogao biti koristan osobama sa sindromom iritabilnog crijeva i artritisom, prenosi Index.

Studije na glodavcima pokazuju kako bi se jednog dana mogao smatrati korisnim za odgađanje pojave bolesti povezanih sa starenjem, ublažavanje erektilne disfunkcije i sprječavanje stvaranja žučnih kamenaca.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.