Američki državni tajnik pisao članovima Predsjedništva BiH: Daytona II neće biti – Jabuka.tv

Američki državni tajnik pisao članovima Predsjedništva BiH: Daytona II neće biti

Američki državni tajnik Antony Blinken izvjestio je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da sadašnja američka administracija ne priprema Dayton II, ali od političara u BiH očekuje provedbu reformi kako bi ta država postala funkcionalna što uključuje i “ograničene” promjene postojećeg ustava.

Blinken je na ime Milorada DodikaŽeljka Komšića Šefika Džaferovića poslao zajedničko pismo čiju su presliku u četvrtak objavili mediji, a u njemu je istaknuto kako su SAD bile i ostale ponosne na doprinos okončanju rat u BiH i osiguranju mira.

Daytonski sporazum napravio je odličan temelj na kojemu se BiH gradila što je omogućilo državi da uspostavi održivi put prema članstvu u Europskoj uniji te snažniju suradnju sa NATO savezom. Naravno, od samog početka se znalo da Daytonski sporazum nije uklesan u kamenu te da će ga vremenom biti nužno mijenjati, stoji u pismu.

Konstatirao je kako su očevidne manjkavosti Daytonskog sporazuma potvrđne i presudama Europskog suda za ljudska prava, uključujući onu u slučaju Sejdić-Finci te kako se te presude baš kao i one Ustavnog suda BiH moraju provesti da bi BiH napredovala na putu ka članstvu u EU a to pak nije moguće samo izmjenama postojećih zakona.

Potrebno je provesti ograničene izmjene ustava kako bi se reformirao izborni sustav i uskladio sa zahtjevima koji proistječu iz (pretpostavki) članstva u EU i odluka Europskog suda, pojasnio je Blinken očekivanja Washingtona u odnosu na BiH.

Dodao je kako bi se sve to moralo učiniti u rokovima koji će osigurati da opći zbori najavljeni za jesen 2022. godine označe povijesnu prekretnicu i budu “najslobodniji i najdemokratičniji do sada”.

Ocijenio je kako je dogovor o novim izbornim pravilima za Mostar postignut prošle godine najbolji dokaz da je to moguće ukoliko bude političke volje.

Blinken je napisao i kako je svjestan da ima onih u BiH koji očekuju da SAD i EU organiziraju Dayton II odnosno novu mirovnu konferenciju o BiH i time osiguraju radikalne promjene sadašnjeg ustroja zemlje ali je naznačio kako se o takvom nečemu ne razmišlja.

SAD vjeruju da se trebamo koncentrirati na ograničene ali značajne ustavne, izborne kao i promjene na planu vladavine prava te na gospodarske reforme kako bi osigurali prava svih građana u izbornom procesu, poboljšali intergritet pravosuđa, reducirali razmjere korupcije, potaknuli gospodarski oporavak i počeli vraćati poverenje ljudi. To je dostižan cilj koji traži samo političku volju kako bi se osigurao nužni kompromis, stoji u Blinkenovu pismu članovima Predsjedništva BiH.

Trojicu članova državnog vrha pozvao je da u tim očekivanim procesima pokažu kako su u stanju biti lideri, a u tome mogu računati na potporu SAD.

(www.jabuka.tv | Foto: Graeme Jennings)


8 komentara

 • Gosp. diplomata je očito ne upućen u stanje tvz BiH države.
  Dayton 1-završetak rata 👍.
  U proteklih 26 godina , da se ne lažemo nema pomaka u politici ni milimetra. Mislim da nema te politike niti političara da može zadovoljit sve strane.
  Ovaj teritorij je uvijek bio i biti će bure baruta.

 • Iluzorno je velike pomake u vanjskoj politici očekivati, ali je moguće puno poraditi na lokalnim razinama u razvoju slobodne trgovine, poljoprivrede i ekonomije općenito, na način da se javni sektor progresivno upregne u korist privatnog i javnog kao podrška, a ne kao uteg što jest trenutno. Time bi i političari dobili snagu, korist i povjerenje, unutra i vani, za razliku od danas kada se poistovjećuju s korupcijom i istragama, što sve u svemu i nije ugodno, već jalovo i omraženo, nemoćno prema vani.

  • Iluzorno je očekivati bilo kakve pomake u sredinama gdje relativno mlada čovjeka uopće interesira politika.

   “Tko je propao na svim životnim poljima, preostaje mu još bavljenje poezijom i politikom” – Miroslav Krleža

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.