Ovo su električni automobili s dosegom većim od 350 km

Čak i s pomodno smanjenim kapacitetom spremnika goriva, gotovo svaki automobil može u “cugu” prijeći 350 km. Električni auti s takvim mogućnostima mogu se nabrojati na prste.

Udio električnih automobila u Hrvatskoj je beznačajan

Na hrvatskom tržištu novih automobila udio onih s čisto električnim pogonom je beznačajan. Prodano ih je tek 145, što je tek 0,2% udjela. Stoga ne očekujte da među njima ima i eko maratonaca, ali ni da vidite često okupirana mjesta na punionicama. Hrvatska je i u ovom području na europskom i svjetskom začelju i to nije nikakva novost. Dokle god državu na to ne prisili europski gazda, od pomoći neće biti ni konkurentniji električni automobili, a još manje oni s vrhunskim performansama.

Stoga ćemo se okrenuti razvijenijim tržištima s definiranom politikom prema novim tehnologijama, a time i osjetno izdašnijom ponudom električnih automobila. A usprkos brojnim modelima, samo osam ima pristojan doseg i postiže ga nemalim balastom u obliku ogromnih baterija, piše Index.hr.

Tesla ispred svih, ali…

Naravno, Tesla Motors i njegovi modeli su ispred svih. Skupi su, ali svejedno vrlo poželjni, a jedna od stvari koje ih čini privlačnima je upravo doseg. 350 km će odraditi čak i oni stariji primjerci, a novi i skuplji sa 100 kWh baterijama idu i upola više. Stoga ne čudi što prva tri mjesta drže upravo Tesle, i to redom: Model S, Model 3 i Model X.

Iznenađujuće, na četvrto mjesto stiže jedan jeftini i inače vrlo privlačni model. Hyundai Kona je sama po sebi tražena roba, a u električnom izdanju je pravi hit. Nudi doseg od 450 km prema WLTP-u u izvedbi s jačom baterijom, a u nas stoji oko 270.000 kn.

Do dolaska Mercedesa EQ, spomenut ćemo Audijev E-tron, električnu krstaricu koja je nedavno predstavljena i koju mnogi vide kao prvog dostojnog konkurenta Tesli. Doseg s jednim punjenjem je oko 400 km, a cijena oko 80.000 eura.

Sada dolazimo do još jednog jeftinog modela koji je rezerviran za Amere i dobro se prodaje. Električni Bolt prelazi oko 380 km.

Jaguar I-Pace je još jedan atraktivan novitet, piše Index.hr. Službeni podaci kažu da je doseg od 470 km prema WLTP, no prema američkom EPA-u, doseg je osjetno manji, tek 370 km.

I konačno dolazimo do najprodavanijeg električnog automobila. Nissan Leaf druge generacije ima s novom izvedbom (62 kWh) doseg od 360 km. Početna cijena je 276.500 kn.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Samo cemo ih se sjecati a koristit ce oto motore biraci hdz a jer ne vide dalje od nosa. A i nise bas obdareni mentalno jer da jesu nebi birali ljude koi ih handre trideset godina. Jeze se na komuniste a udbasa biraju da im bude vodja. Hahahha da nije zalosno bilo bi smjesno

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.