Ovo je najgore vrijeme za popiti prvu jutarnju kavu

Za mnoge ljude dan ne može započeti dok ne popiju svoju prvu šalicu kave. To se posebno odnosi na one koji nemaju vremena sjediti i pojesti hranjiv doručak. No, novo istraživanje otkrilo je da je ispijanje prve šalice kave prije doručka zapravo velika pogreška.

Zapravo, istraživanje koje je nedavno objavljeno u British Journal of Nutrition sugerira da je bolje pojesti nešto prije nego što posegnete za šalicom.

Istraživanje Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam Sveučilišta Bath u Velikoj Britaniji promatralo je učinke koje je šalica crne kave imala na 29 zdravih muškaraca i žena. Uzimajući uzorke krvi sudionika, istraživači su otkrili da oni koji su pili kavu prije doručka imaju 50-postotni skok glukoze u krvi u usporedbi s ostalim ispitanicima.

Istraživači kažu da bi, unatoč drugim studijama koje pokazuju specifične zdravstvene prednosti ispijanja jutarnje kave, upravo ta šalica omiljenog napitka prije doručka vašem tijelu mogla otežati podnošenje šećera i ugljikohidrata koji se često nalaze u vašem jutarnjem obroku, što rezultira rezistencijom na inzulin. S vremenom, kažu autori studije, ovo bi moglo povećati rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, prenosi Best Life.

Jednostavno rečeno, naša kontrola šećera u krvi je oslabljena kada je prva stvar s kojom naša tijela dođu u kontakt kava, posebno nakon noći isprekidanog sna, objasnio je koautor studije, dr. James Betts, suvoditelj Centra za prehranu, vježbanje i metabolizam na Sveučilištu Bath.

To bismo mogli popraviti tako da prvo jedemo, a zatim nešto kasnije pijemo kavu ako osjećamo da i dalje imamo potrebu za njom, savjetuje se u izvješću.

Pod pretpostavkom da se probudite u 6:30 ujutro, stručnjaci kažu da je najbolje doba dana za ispijanje kave s kofeinom između 9:30 i 11:30, kako bi se izbjegla kontraproduktivnost, izvještava Inc. Odnosno, najbolje je popiti prvu kavu između tri i pet sati nakon buđenja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.