Ovo je kamion budućnosti kako ga je zamislio Mercedes – Jabuka.tv

Ovo je kamion budućnosti kako ga je zamislio Mercedes

Ne radi se o još jednom klasičnom kamionu na struju koji za pogon koristi samo baterije i elektromotore, već za pogon koristi gorivne ćelije i vodik kao gorivo.

Po pitanju tehnike, Mercedes ne sumnja kako je budućnost kamiona električna, samo ga ne vidi kao klasičnog električnog, već vozilo koje koristi vodik kao gorivo.

Tako kamion eActros ima doseg 250 km, ali treba priznati kako je pokazan još 2018. godine, s time kako će njegova serijska proizvodnja krenuti 2021. godine.

Uz ovaj model s početka ponude, Mercedes razvija još dva kamiona puno futurističkijeg dizajna.

Prvi novi kamion je Mercedes-Benz eActros LongHaul dosega 500 km s time kako se najavljuje serijska proizvodnja od 2024. godine. Drugi novi kamion je Mercedes-Benz GenH2 koji će kao gorivo koristiti vodik, te bi trebao imati doseg od čak 1.100 km.

Prototipovi ovog kamiona trebali bi se testirati u praksi od 2023. godine na dalje. Dva elektromotora smeštena su na osovini i njihova najviša snaga iznosi 330 kW uz 2.071 Nm okretnog momenta, pišu Automobili.hr.

Kamion će biti u mogućnosti povući teret do 40 tona. Zašto sve to, sigurno se pitate?

Pa trebate znati kako se od 2030. godine štetne emisije ugljičnog dioksida u Europskoj uniji moraju smanjiti za čak 30 posto, a to nikako nije moguće uz korištenje motora s unutrašnjim izgaranjem.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.