Ovi messengeri najviše cijede baterije u mobitelima – Jabuka.tv

Ovi messengeri najviše cijede baterije u mobitelima

Baterije pametnih telefona najproblematičniji su dio jer ne napreduju zajedno s ostatkom hardvera ili softvera.

Upravo zato bitno je pratiti što ih nepotrebno “cijedi”, a upravo to učinili su stručnjaci Talal Haj Bakry i Tommy Mysk koncentrirajući se na aplikacije za komunikaciju.

I to ne u globalu, već kako se “ponašaju” prilikom prethodnog pregleda linkova. Njihovo slanje omogućeno je u svim alatima za komunikaciju, ali neki troše pritom više resursa od drugih, a neki su nesigurniji od drugih…

Najproblematičniji u ovoj priči su “messengeri” vezani uz Facebook, Instagram LinkedIn i Line. Ali, prvo treba objasniti u čemu je stvar. Svaki put kad korisnik prima određeni link, u pozadini se odvija kompliciran proces. Aplikacija prvotno posjeti link, otvori datoteku na njemu i provjeri što se na njemu nalazi.

Tako nešto idealna je podloga za napade jer malware koristi tu manu kao otvorena vrata. Koja bi inače morala biti zatvorena, posebno jer se brojne aplikacije ove vrste reklamiraju kao kriptirane.

Čudnovato, Facebook Messenger i Instagram su najgori jer preuzimaju pa kopiraju kompletnu datoteku s linka, čak i ako se radi o veličini izraženoj u gigabajtima. Već to je dovoljno za prepoznati kako se radi o nepotrebnom problemu.

Evo zašto se mobiteli sve brže prazne

Iako se iz Facebooka brane da to nije tako te da se preuzima samo djelić originalne datoteke, istraživanje je pokazalo suprotno – preuzima se sve. Primjerice, LinkedIn kopira samo prvih 50 megabajta stranice te se na tome zaustavi, piše ICTbusiness.

Srećom, većina ne preuzima sve. Primjerice, iMessage, Reddit, Signal, Threema, TikTok, Viber, WeChat i WhatsApp ništa ne preuzimaju niti kopiraju, što znači da nude najbolju moguću zaštitu korisnicima te ne “crpe” resurse iz njihovih uređaja ni na koji način. Istovremeno, uz LinkedIn, ograničenja postoje i kod drugih. Pa tako Slack ide do 50MB, Zoom ide do 30MB, Twitter do 25MB, Hangouts i Line do 20MB i Discord do 15MB.

Cijelo vrijeme pogrešno punite bateriju telefona

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.