Ovo je bio najbrži zrakoplov na svijetu

Možete li zamisliti let između Europe i Sjeverne Amerike koji traje svega četiri sata?

Ovakav scenarij bio je moguć uz pomoć supersonične letjelica Concorde koja je prometovala na toj relaciji u periodu od 1976. godine do 2003. godine. Francusko-britanski program tada je ugašen zbog visokih cijena letova i održavanja, piše Punkufer.hr.

No, prije Concordea na svjetskom tržištu se pojavio Tupoljev Tu-144. Ruski nadzvučni putnički zrakoplov gradila je istoimena moskovska tvrtka koja je ime dobila prema slavnom sovjetskom graditelju aviona Andreju Nikolajeviču Tupoljevu. Iako su brojni stručnjaci komentirali da Tupoljev neobično nalikuje na Concorde, prvi ruski prototip poletio je u Moskvi posljednjeg dana 1968. godine, odnosno čak dva mjeseca prije prvog leta francusko-britanskog rivala.

Industrijska špijunaža cvjetala je u ono doba, a pričalo se kako su ruski inženjeri imali prve nacrte Concoredea u ranim šezdesetim godinama prošlog stoljeća. No, Rusi su ipak bili brži u proizvodnji, a osim površne sličnosti sovjetska je letjelica pokazivala značajne razlike u navigaciji, pogonskom sustavu i upravljanju.

Tupoljev je bio dug 65,5 metara, visok 10,5 metara te imao raspon krila od 28.8 metara. Masa zrakoplova je bila oko 85.000 kilograma.

Dana 15. srpnja 1969. Tupoljev je postao prvi komercijalni civilni zrakoplov koji je postigao brzinu od 2 Macha. Štoviše, ruski nadzvučni avion uspio je postići maksimalnu brzinu od 2430 kilometara na sat, dok je Concorde mogao postići maksimalnu brzinu od 2368 kilometara na sat, iako je njegova prosječna brzina bila nešto viša od Tupoljeva-144.

Izuzev nekoliko istraživačkih letova u međuvremenu, preostali Tupoljevi-144 uglavnom skupljaju prašinu u ruskim hangarima. No i dalje privlače pažnju. Jedini Tupoljev-144 koji se može vidjeti izvan Rusije nalazi se u Muzeju automobila i tehnike u njemačkom gradu Sinsheimu gdje stoji ponosno kraj svojeg ljutitog protivnika Concordea.

Tupoljev tu-144 srušio se na air showu u Parizu 1973. godine te preuzročio smrt 14 osoba te veliku materijalnu štetu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.