Ovo je 20 najboljih piva na svijetu

Ukusi su različiti, i o njima se ne raspravlja. Netko voli svijetle, netko tamne. Netko voli jake, a netko lakše. Nekome su draže egzorične za koju se mora namučiti, drugi uživaju samo u onima za koje zna da su mu blizu. Uz malo sreće, svatko će pronaći pravu za sebe s kojom će biti sretan.

No ipak, u svijetu u kojem se sve vrednuje, top-lista mora postojati, pa je ekipa s RateBeer.com izdvojila 20 najboljih piva na svijetu. Iako je pils najraširenija podvrsta piva, na listi nema ni jednoga, a i općenito, lageri su rijetki.

20. Aphrodisiaque
Ovaj stout iz kanadskog Motreala aromom i okusom vuče na vaniliju, tamnu čokoladu, burbon, i prženi slad. Pivari iz Dieu du Ciel smatraju ga vrlo glatkim, umjereno zahmeljenim desertnim pivom s 6,5 posto alkohola.

19. Saison Bernice
Ale iz male pivovare u Kaliforniji je suho i osvježavajuće te se proizvodi od najboljih sastojaka iz okolice. Dodaju mu se različiti kvasci kako bi nastavili sazrijevati u boci što mu daju malo suši okus. Udjel alkohola mu je 6,5 posto.

18. Grassroots Brother Soigne
pivo, otvaranje pivaS kombinacijom limete, hibiskusa i crvene naranče ovaj reski saison ( vrsta svijetlog alea, tradicionalno proizvedenog u hladnijim mjesecima godine) znalački pripremaju u američkom Vermontu. Bogat je ugljičnim dioksidom te je srednje težine, a alkohol mjeri na pet posto.

17. Grčki doručak
Proizvedeno u Kopenhagenu, ovaj stout priprema se od mješavine slada s 25 posto zobi i ima blagu notu kave. Usrkos udjelu alkohola od 7,5 posto, pivovara Mikkeller sugerira ga uz doručak upravo zbog arome kave koja se otpušta zbog određene slatkoće.

16. Citra single hop pale ale
U ovaj svijetli ale hmelj se dodaje “na hladno”, nakon što slad provrije kako bi dobilo potrebnu gorčinu. Zato se koristi isključivo citra vrsta hmelja, a konačni genijalni prozivod ima nijanse grejpa i mandarine s blagim udjelom alkohola od 5, 5 posto.

15. Što je prosvljetljenje
Pivo zanimljivog imena i još zanimljivijeg okusa nastalo je kao “demonstracija sile” američke pivovare Hill Farmstead za njihovu drugu godišnjicu. Dodaju se isključivo simco i amarillo sojevi hmelja, a ovaj svijetli ale srednje težine definiraju narančine i citrusne arome. Udio alkohola je 5,4 posto.

14. Westvleteren ekstra
Jaki belgijanski tamnosmeđi ale guste pjene proizvode redovnici Trapisti i prodaje se isključivo u samostanu. Vole ga oni skloni okusu tamnog voća, slada, čokolade i jakog okusa alkohola (od 8 posto po čemu je i dobio ime)

13. Serendipity
Pivo bi se moglo nazvati Wisconsin u boci – sadrži sve arome po kojima je ta američka država poznata – od jabuka do brusnica i trešanja. Sazrijeva u hrastovim bačvama posebnim fermentacijskim procesom što ovaj ale čini jako zanimljivim iskustvom. Udio alkohola je 5,1 posto.

12. Maple Bacon Coffee Porter
U Floridi su uspjeli uvariti “tekući doručak” s aromama kakvo mu je i ime – note javorovog sirupa, slanine i kave. S 6,4 posto alkohola i ljepljivim, bogatim i slatkastim aftertasteom ipak je bolji uz večeru.

11. Grassroots Legitimacy
Za ovaj indijski svijetli ale (naziv za ale kojem se dodaje više hmelja) američka pivovara koristi hmelj citrusnih nota a slad se osim iz ječma dobiva i iz zobi. I njemu se hmelj dodaje i “na suho” , a ovo zlaćano pivo ima udio alkohola 6,7 posto.

10. Plinije stariji
Kalifornijska pivovara daleko je poznata po svoja dva piva – plinije stariji i plinije mlađi, a ta dva piva vjeroajtno su i najpoznatija indijska svijetla alea. Plinije stariji je dvostruko “hmeljan” ondnosno dvaput se dodaje hmelj dok je mlađi trostruki IPA. Plinije stariji ima jak okus te izražen hmelj i udio alkohola od 8 posto.

9. Raspberry Tart
Ovo voćno pivo treba poslužiti zaista hladno u šampanjskoj čaši kako bi optimalno razvilo aromu jagode. Koristi se probrano bobičasto voće američkog Oregona koje potom spontano provrije u velikim hrastovim spremnicima. Okus je potpuno nekonvencionalan, a udio alkohola je 4 posto.

8. Everett
Nazvano je prema bratu djeda vlasnika pivovare pa je za pretpostaviti kako se ekipa iz pivovare Hill Farmstead svojski potrudila. Za ovaj porter se koristi probrana mješavina američkog ječmenog slada, engleskog i njemačkog prženog slada, američki hmelj i kvasac kojeg su razvili u pivovari. Sve to rezultira snažnom “kralježnicom” čokolade, kave i sladovske slatkoće te udjelom alkohola od 7, 2 posto.

7. PseudoSue
Nazvana prema najvećem pronađenom fosilu T-Rexa, pivovara iz Iowe svarila je pivo delikatnog tijela s aromama grejpa, citrusa, manga i crnogorice. Originalno se proizvodi s udjelom alkohola od 5,8 no pivari najavljuju kako mijenjaju sustav pa će i alkohola biti više – 7 posto.

6. Podivljala guska
Američki pšenični ale njemačkog stila proizvodnje ponosni je nasljednik “obične” guske, ali su pivari dodali mnogo citra i amarillo hmelja. Fermentirano je raznim sojevima kvasca kako bi stvorili sočni, hmeljasti okus s 4.3% alkohola

5. Zombie prašina
Pivari iz američke Indijane pažljivo su birali citrusni hmelj iz doline Yakima u državi Washington kako bi stvorili ovaj svijetli ale s 6,2 posto alkohola. Tako je nastalo zlatnožuto pivo s divnim hmeljastim okusom, što je rijetkost mežu američkim svijetlim aleovima.

4. Susan
Indijski svijetli ale američke pivovare Hill Farmstead ima udio alkohola 6.2% ABV i sjajno kombinirani okus hmelja sa svježim livadnim te citrusnim aromama.

3. Framboos
Framboos je tamno, rubinski crveno pivo bez mjehurića. Proizvedenio u belgijskom Beersel, ovo pivo s 5 posto alkohola jedva da ima pjene ali zato briljira svojom jagodastom aromom.

2. Ann (Hill Farmstead)
Ovaj medni saison složenih i isprepletenih aroma stari u bačva od francuskog hrasta zbog čega je obogaćen mirkoflorom. Rezultat je aromatično pivo s 6,5 posto alkhola, s natruhama meda i citruca.

1. Wisconsinsko belgijsko crveno
Za svaku bocu ovog crvenog alea potroši se pola kilograma probranih trešanja. Pivari iz Wisconsina uspjeli su uravnotežeti visoku karbonizaciju, puni okus i rubinski crvenu boju. Udio alkohola je 4 posto.

(Magazin.hr)

Komentiraj: