Hrana koju morate izbjegavati dok pijete antibiotike

Jeste li znali da hrana itekako utječe na lijekove koje uzimate? A vjerujemo da nikako ne želite sami sebi produžiti agoniju uzimanja lijekova jedući krivu hranu. Posebno se to odnosi na antibiotike.

Hrana se u interakciji s antibioticima apsorbira na tri načina: blokira apsorpciju lijeka, usporava brzinu kojom se lijek apsorbira u tijelo ili smeta načinu na koji se tijelo razgrađuje lijek.

Ovo su neke od namirnica koje biste trebali izbjegavati ako pijete antibiotike:

Kisela hrana i piće

Izbjegavajte kiselu hranu i pića, kao što su primjerice agrumi, čokolada, bezalkoholna pića i rajčica (kečap). Ova vrsta hrane uvelike utječe na sposobnost tijela da apsorbira lijek.

Mliječni proizvodi – osim jogurta

Kalcij u mliječnim proizvodima blokira apsorpciju antibiotika. Jogurt je jedini mliječni proizvod koji je dozvoljen jesti za vrijeme uzimanja antibiotika jer sadrži probiotike koji potiče rast dobrih bakterija u crijevu, a to pomaže tijelu da se oporavi od napada lijeka i brže izliječi. Također, probiotici pomažu spriječiti proljev, što je uobičajena nuspojava antibiotika.

Kalcij i željezo

Kao i kalcij, željezo isto ometa apsorpciju lijekova. Ako pijete antibiotike, pričekajte barem tri sata između uzimanje lijeka i tablete koje koristite za željezo ili dodatak prehrani.

Namirnice s visokim udjelom vlakana

Namirnice s visokim udjelom vlakana su vrlo zdrave, ali nisu najbolji izbor kada pijete lijekove. Ova hrana usporava brzinu kojom hrana asporbira iz želuca (što je super ako želite izgubiti na težini, ali i ne kada se liječite antibioticima). Hrana s visokim udjelom vlakana je leća, grah, žitarice.

Alkohol

Neki kažu da je alkohol skroz zabranjen kada pijete antibiotike, a drugi kažu da ne ometa učinak antibiotika. U svakom slučaju, može izazvati probleme i nuspojave poput vrtoglavice i problema u trbuhu. Najbolje ga je skroz izbjegavati dok se u potpunosti ne oporavite.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: