Nevjerojatne činjenice koje niste znali o Simpsonima

Animirana serija The Simpsons postala je simbol suvremene TV umjetnosti. Riječ je o crtanom showu koji traje četvrt stoljeća i iz tjedna u tjedan pruža izuzetan užitak milijunima gledatelja širom planete. Kliker.tv donosi 25 stvari o seriji koje vjerojatno niste znali.

1. Bog i njegov sin Isus su jedini likovi u The Simpsons koji imaju po pet prstiju.
Oni također imaju pet prstiju na nogama, dok svi ostali u Simpsons svemiru imaju po tri prsta i palac na svakoj ruci, i četiri prsta na nogama.

2. Kreator Simpsonovih Matt Groening likove je namjerno napravio žutim da bi privukao pažnju surfera po programima.

”Kad prođete daljinskim upravljačem i ugledate žuti bljesak znati ćete da gledate The Simpsons”, rekao je on.

3. Groening je dizajnirao obitelj Simpson tako da se lako razaznaju – otuda njihove prepoznatljive frizure i oblici glave.

4. Homer Simpson je najčešće odabrani glas za satelitsku navigaciju u svijetu.

Popularniji čak i od Darth Vadera, Ali G i Brian Blesseda.

5. Matt Groening je prezimena mnogih likova dao po imenima ulica u rodnom gradu.

Lovejoy, Quimby, Flanders, Kearney, Terwilliger i Burnside su imena ulica u Portlandu, Oregon.

6. Postoji specijalna klauzula u ugovoru kreatora ”da mreža ne može dati sugestije, napraviti rezove ili vršiti kreativnu kontrolu nad epizodom” – što znači da imaju slobodnu da se rugaju čak i FOX-u.

7. Homer je jedini lik koji ima dijalog u svakoj epizodi.

8. Tijekom više sezona serije, kratki isječci Rainer Wolfcastle-ovog heroja Mc Bain čine koherentnu cjelinu, točnije mini-film u trajanju od četiri minute, rugajući se tako akcijskim filmovima iz 80-tih.

Prema riječima producenta Al Jeana, to nije bilo namjerno. Međutim, obožavatelji su spajanjem snimaka dokazali da je to moguće.

9. 1990. godine, prva dama Barbara Bush okarakterizirala je The Simpsons kao ”najgluplju stvar koju sam ikada vidjela”

Marge joj je odgovorila pismom u kojem je ljubazno zamolila da ne bude tako oštra u osuđivanju i objašnjava da je njena obitelj potrudila da uradi najbolje što može. Gospođa Bush se ispričala zbog svoje brzoplete izjave i pohvalila Marge za postavljanje dobrog primjera ostatku zemlje.

10. Matt Groening sam je ”glas” Maggie Simpson, točnije njene cucle, a Elizabeth Taylor je glas iza prve prave riječi Maggie: ”Tata” 1992. godine.

11. Mr Burns-ov pomoćnik i njegovatelj Waylon Smiters je najprije bio crn. Naime, Groening je oduvijek planirao da on bude bijele boje, ali je došlo da greške u fazi animacije, pa se prvi put pojavio kao crnac. Nisu planirali da to mijenjaju sve dok netko nije istakao da bi podređeni crni lik mogao dovesti do kontroverze.

12. Srednje ime Bartovog najboljeg prijatelja Milhouse Van Houtena je Mussolini.

13. Kada se Maggie skenira u supermarketu u originalnoj špici na blagajni se očitava iznos od 847,63 dolara što je bio mjesečni trošak odgajanja beba u Americi 1989. godine

Nakon 20 sezona, kada je špica adaptirana za HD, namirnice koje kupuje Marge ukupno iznose 243,26 $. Kada se skenira i Maggie iznos se udvostručuje, pa račun iznosi 486,52 dolara.

14. Kada Bart poziva kafić Moe´s, on bira broj 764-84377, koji ima jednu cifru više nego normalan američki broj. Na tastaturi telefona ovaj broj otkucan ispisuje riječ Smiters.

15. Paul i Linda McCartney su pristali da se pojave u epizodi ”Lisa je vegetarijanka” pod uslovom da pisci održe Lisino vegetarijanstvo u ostatku serije.

16. Glumaca koji pozajmljuju glasove Homer i Marge u francuskoj verziji The Simpsons, Phillipe Peythieu i Veronique Augereau, u braku u stvarnom životu.

Oni su se upoznali tijekom audicije i vjenčali deset godina kasnije.

17. Dužina sekvence uvodne špice na kauču ovisi od dužine epizode. Ukoliko je epizoda kraća, da bi se ispunilo predviđeno trajanje epizode, sekvenca na kauču će trajati duže i obrnuto.

18. Homer, Marge, Lisa, Maggie i Patty su imena dana po članovima obitelji Matta Groeninga iz stvarnog života, roditelja, sestre, i tetke. Ime Bart je izabran kao anagram od engleske riječi ”brat” (derište).

19. Homer je prvobitno bio namijenjen da bude objavljen kao Krusty, otuda sličnost

Ideja je bila da Bart ne poštuje svog oca, ali obožava nekoga ko izgleda baš poput njega – ostavljajući otvoren put za preokret da je Homer idol svog sina sve vrijeme. Ta ideja je kasnije napuštena, jer je smatrana previše kompliciranom.

20. Michael Jackson radio na pisanju i produkciji Bartovog pop-rap singla Do the Bartman, uncredited.

Ona je bila na vrhu britanske top liste tri nedjelje 1991. godine.

21. Kada je puštena ”Who Shot Mr. Burns?” epizoda, objavljen je natječaj za fanove sa pitanjem tko je pucao Mr. Burnsa

Međutim, nitko dao ispravan odgovor: Maggie Simpson.

22. Fox je vlasnik prava na The Simpsons još 68 godina, sve do 2082. godine

23. Lisa e-mail adresa je smartgirl63 _ \ @ yahoo.com, dok je Homerova ChunkyLover53@aol.com

Taj nalog je zaista registriran i na poruke fanova se šalju odgovori. Jedan od automatskih odgovora je:

Dragi Internet čudaku,

Dobili ste elektronski mail Homera Simpson. Trenutno vam ne mogu odgovoriti, pa vas molimo da pošaljite paket piva na 642 Evergreen Terrace Duff, Springfield USA.

Slava Jebusu,

Homer

24. Bartova kosa uvijek ima devet vrhova.

25. Homerova uzrečica „D’oh!“ u scenariju je upisana kao ”iznervirano mumlanje”.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: