Ove pogreške radite prilikom pripreme ajvara

Ako se ove godine prvi put upuštate u pripremu ajvara (a i ako vam prethodni pokušaji nisu bilu uspješni) evo nekoliko savjeta što (ne)trebate činiti:

Ne pečete paprike
Znalci se uglavnom slažu da je pečenje paprika superiorno bilo kakvom pirjanju ili kuhanju. Okus koji se dobiva pečenjem je vrlo teško zamijeniti ičim drugim!

Požurujete miješanje

Kremoznost je konačna odlika majstorskog ajvara. Postiže se dugotrajnim ravnomjernim pažljivim miješanjem mljevenih ocijeđenih sastojaka na umjerenoj vatri. Vrhunski ajvar nikada ne prašta površnost i šlampavost.

Preskačete guljenje
Pečene se paprike i pečeni patlidžani gule. Obavezno!

Prepečete paprike i patlidžane

Kora odnosno kožica povrća smije pocrnjeti, meso povrća ni slučajno.

Ne odstranjujete koštice
Koštice se također pažljivo odstranjuju, nikada uz pomoć vode, jer bi dugotrajan postupak cijeđenja bio besmislen. U stroj za mljevenje mesa, popularnu flajšmašinu, stavlja se sitna šajba kroz koju se melju patlidžan, paprike, očišćeni češnjak i ljute paprike.

Odabirete pogrešne sorte patlidžana
Kada su u pitanju patlidžani, nemojte biti neskloni novim lijepim duguljastim sortama. Lijepo se ispeku, nisu gorkasti i ne sadrže sjemenke.

Ne cijedite paprike i patlidžane
Cijeđenje paprika i patlidžana iznimno je važan i dugotrajan element priprave. Ostavite ih da se u cjedilu cijede najbolje cijeli dan, 12 sati najmanje.

Koristite konzervanse
Konzervansi ne dolaze u obzir. Prvo staklenke i poklopce sterilizirajte toplinom. Zatim napunjene otvorene staklenke odlaze na pasterizaciju u pećnicu.

Ne koristite rukavice

Cijeli postupak sterilizacije i pasterizacije obavezno obavljajte u rukavicama!

(jutarnji.hr)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.