Ove namirnice trebalo bi potrošiti isti dan kada su otvorene

Sudeći po stavovima stručnjaka za sigurnost hrane, neke namirnice mogle bi se pokvariti nakon samo jednog ili dva dana, čak i ako su kuhane.

Većina ostataka će sigurno trajati tri ili četiri dana ako se ohlade u roku od 2 sata i spakiraju u hermetički zatvorenu posudu. Međutim, postoje neki sastojci koji su skloniji rastu bakterija i možda bi ih trebalo konzumirati mnogo ranije, izjavila je dr. Tracey Brigman, registrirana dijetetičarka.

Primjeri bakterijskih, parazitskih i virusnih infekcija uzrokovanih hranom uključuju salmonelu, toksoplazmozu, listeriozu i norovirus – kao i E.coli. Najčešći je norovirus, koji pogađa jednu od 15 osoba svake godine, iako sve infekcije mogu dovesti do ozbiljne bolesti, a neke čak biti i smrtonosne, prenosi Klix.ba.

Tvrdo kuhana jaja

Nemojte guliti tvrdo kuhana jaja ako želite da traju duže od 24 sata. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), ljuske jajeta djeluju kao zaštitni premaz za odbijanje bakterija.

Kada se taj sloj ukloni, bakterije mogu brzo ući u pore jajeta i kontaminirati ga. Pokazalo se da listerioza napada tvrdo kuhana jaja koja su oguljena.

CDC je 2019. istražio izbijanje listerioze povezane s ovim jajima od koje je oboljelo najmanje osam ljudi u pet država.

Bakterija izaziva infekciju listeriozu. Druge uobičajene namirnice s kojima se povezuje su nepasterizirano mlijeko, meki sirevi, povrće i mesne prerađevine poput delikatesnog mesa.

Simptomi obično počinju jedan do četiri tjedna nakon izlaganja i uključuju glavobolju, malaksalost, bolove u mišićima i groznicu.

Mljeveno meso

Dr. Brigman rekla je da mljeveno meso zbog visoke razine vlage povećava vjerojatnost da privuče bakterije čim se ohladi.

Bakterije s površine sirovog, mljevenog mesa i kobasica mogu se umiješati u proizvod tijekom procesa mljevenja. Zbog toga se mljeveno meso mora kuhati do kraja da bi se ubile bakterije, rekla je.

Pored salmonele, mljeveno meso je također žarište E. coli. E. coli su bakterije koje se obično nalaze u crijevima životinja kao što su goveda, koze, ovce i jeleni.

Piletina

Ako ste kupili piletinu i zaboravili na nju na nekoliko dana, velike su šanse da se meso već pokvarilo.

Prema USDA, sirova piletina se može držati u hladnjaku tek jedan do dva dana prije nego što se pokvari. Čak i nakon kuhanja, agencija preporučuje da se odbaci nakon četiri dana.

Perad je posebno sklona salmoneli jer je manje gusto od crvenog mesa poput junetine, što olakšava bakterijama da uđu unutra.

Riža

Iako može trajati mjesecima na polici, kuhana riža ima samo oko jedan dan u hladnjaku prije nego što se pokvari.

To je zato što je sklona bakteriji koja stvara spore Bacillus cereus, koja se obično nalazi u sirovoj i neprerađenoj hrani poput krumpira, graška, graha i određenih začina.

Bakterije su posebno česte u riži ili drugim žitaricama koje su stajale na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku koji je previše topao, iako se može i u ostacima riže držati na odgovarajućim temperaturama.

Simptomi bolesti od Bacillus cereus uključuju povraćanje, dijareju i grčeve u trbuhu. Stariji i imunokompromitirani pacijenti su najviše izloženi riziku od infekcije bakterijom Bacillus cereus.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.