Ove namirnice možete konzumirati i nakon isteka roka – Jabuka.tv

Ove namirnice možete konzumirati i nakon isteka roka

Mnogi ljudi bacaju hranu čim joj prođe rok trajanja. Iako je ovo neophodno raditi za određene namirnice, neka hrana se može jesti i nakon što prođe datum “najbolje upotrijebiti do”.

Istina je da su datumi na etiketama često izuzetno konzervativni, te da hrana može imati mnogo duži vijek trajanja nego što to piše na njoj. Najbolji način da prepoznate da li je hrana sigurna za konzumaciju je da je dobro pogledate, pomirišete i okusite. Vjerujte svojoj prosudbi.

Portal Body.ba vam donosi namirnice s kojim možete biti malo fleksibilniji:

1. Jogurt

Vjerojatno vas iznenađuje da jogurt možete konzumirati i nakon isteka roka. Iako se tekstura i okus jogurta s vremenom mogu mijenjati, kisela priroda ovog proizvoda znači da bakterije u njemu gotovo da nemaju vremensko ograničenje, posebno ako je jogurt neotvoren i pravilno skladišten. Dakle, ako vaš jogurt izgleda i miriše dobro, te je dobrog okusa, trebalo bi biti sigurno da ga jedete nekoliko tjedana nakon isteka roka.

2. Čokolada

Možda vam je poznat specifični izgled čokolade nakon što je duže vrijeme stajala. Ovaj izgled je uzrokovan kristalizacijom masti i šećera u kockicama, te iako ne izgleda sjajno i možda nije više kvalitetna kao nekad, čokolada je i dalje sigurna za jesti.

3. Jaja

Postoji zaista jednostavan način da utvrdite da li su vaša jaja u redu za jesti i nakon isteka roka – stavite ih u bokal hladne vode. Ako potonu, i dalje su svježa, a ako padnu na dno ali su okrenuti prema gore, znači da ih ne biste trebali jesti. Ako plutaju, riješite ih se što prije. Što je jaje starije, to će više zraka biti u ljusci, što će ih učiniti lakšim. Čak i ako vam test ne uspije i krenete razbiti jaje, znat ćete je li sigurno za jesti s obzirom da pokvarena jaja užasno smrde.

4. Čips

Čips može postati mekan i bezukusan, ovisno od vrste. Čips također sadrži puno soli, što mu pomaže da ostane kvalitetan čak i nakon isteka roka. Ako u kuhinji imate poluotvoreno pakiraje čipsa, zatvorite ga dobro i nemojte brinuti ako dovršite grickanje nekoliko dana nakon isteka roka.

5. Keks

Slično čipsu, keksi i krekeri koji su ostali otvoreni možda će izgubiti svoju hrskavost, ali to ne znači da će se pokvariti. Jednostavno će promijeniti okus. Jedini faktor rizika je ako se neka ulja iz recepta osuše, stoga ih svakako pomirišite i probajte prije nego što ih odlučite jesti uz čaj.

6. Konzervirana hrana

Imate zalihu graha ili konzervirane rajlice koju ste kupili s namjerom da skuhate neka zdrave čorbe i juhe? Uglavnom su datumi na konzerviranoj hrani otprilike tri godine nakon što se pojave na policama, ali obično ih možete uporabiti i nakon toga. Sve dok ih držite u hladnom i tamnom prostoru, možete ih grickati sljedeći put kada budete gladni.

7. Kruh

Možda kruh neće biti u najboljem izdanju nakon nekoliko dana, ali možete ga jesti bez problema. Možete ga poprskati vodom ili zagrijati u peći da omekša. Ako želite produžiti rok trajanja kruha, držite ga na hladnom i tamnom mjestu, a ne u hladnjaku kako se često preporučuje.

8. Voće i povrće

Svježina proizvoda vam uvijek treba biti važna, ali ako izgleda i miriše dobro, u redu je jesti voće i povrće. Možete dodati ove namirnice u smoothieje ili juhe.

9. Suha tjestenina

Glavno pravilo kod tjestenine je osigurati da je spremate u hermetički zatvorene vreće. Ako je to slučaj, onda bi tjestenina trebala biti posve sigurna za konzumaciju i nakon isteka roka.

10. Med i džem

Baš kao što će čips ostati relativno svjež zbog visokog sadržaja soli, tako će i med i džem ostati sigurni zbog visoke razine šećera. Iako neće trajati zauvijek, možete ih konzumirati i nakon isteka roka, pogotovo ako još nisu otvoreni. Ako se pravilno čuvaju, med i džem mogu trajati oko 6 mjeseci.

11. Alkohol

Alkohol može trajati godinama, a neka alkoholna pića, poput vina, zapravo s godinama postaju bolja, naravno ako se ne otvaraju. Ako je alkohol bio izložen sunčevom svjetlu onda trebate biti oprezni, ali konzumiranje nekoliko čaša vodke ili viskija neće vam uzrokovati probleme.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.