Ovako izgledaju nove osobne iskaznice i vozačke dozvole

Biometrijske osobne iskaznice, za koje su nadležni MUP-ovi počeli primati zahtjeve 1. ožujka ove godine, predstavljaju jednu od faza poboljšanja sigurnosti sistema osobnih dokumenata obaveze koju je Bosna i Hercegovna prihvatila u postupku pregovora za liberalizaciju viznog režima.

Nova osobna iskaznica se, osim vizuelno, od dosadašnje razlikuje u pružanju novih mogućnosti kao što su unos podataka o krvnoj grupi i entitetskom državljanstvu te unos kvalificirane potvrde (digitalnog potpisa), koji će se koristiti za elektronsku identifikaciju.

Fotografija je u boji, svi osobni podaci ispisani su ćirilicom i latinicom, a način preuzimanja osobne iskaznice prema novom zakonu može biti osobno, poštom ili putem opunomoćenika.

Osim toga, osobna iskaznica sadrži elektronski memorijski element (čip) u koji se u procesu personalizacije pohranjuju i kriptografski štite podaci, kao i oznaku za vrstu isprave, kako bi se ista mogla koristiti za putovanje izvan Bosne i Hercegovine, što znači da osobna iskaznica može imati i funkciju putnog dokumenta.

Zahvaljujući tehnologiji izrade elektronske osobne iskaznice dodatno će biti smanjen rizik od falsificiranja dokumenta, a građanima omogućeno digitalno predstavljanje i digitalno potpisivanje. Ostali zaštitni elementi koji se nalaze na osobnoj iskaznici su u potpunosti usklađeni s preporukama EU.

Elektronska identifikacija stvara osnov da građani ne moraju dolaziti na šaltere ili u urede institucija, nego bi im određene usluge bile dostupne putem internet stranice. U Bosni i Hercegovini su za najveći broj usluga prema građanima zaduženi lokalni, kantonalni i entitetski organi te se očekuje da oni pripreme informacijske sustave za pružanje efikasnijih usluga.

Nova vozačka dozvola sadrži dodatne zaštitne elemente, što doprinosi poboljšanju sigurnosti kompletnog sistema osobnih dokumenata državljana BiH.

Građani će u uredima nadležnih organa u mjestu prebivališta (MUP-ovi i Javni registar Brčko distrikta) podnositi zahtjeve za nove osobne iskaznice i vozačke dozvole po isteku trenutno važećih, što znači da nema masovne zamjene ovih dokumenata.

Pri zaprimanju zahtjeva do sada nije bilo problema, a od 1. ožujka do danas u Bosni i Hercegovini ukupno je podneseno 7.155 zahtjeva za osobne iskaznice i 2.141 zahtjev za vozačke dozvole. (Hercegovina.info)

Pogledajte kako izgledaju:

osobna_iskaznica_bih_1

osobna_iskaznica_bih_2

vozacka_dozvola_bih_1

vozacka_dozvola_bih_2

(www.jabuka.tv)

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.