Ovaj začin vam može spasiti život, imate li ga u svojoj kuhinji?

Začin koji u Aziji koriste stoljećima, osim što daje bogat i egzotičan okus, zbog svojih ljekovitih svojstava blagonaklono djeluje na zdravlje našeg organizma. Naravno, riječ je o kurkumi. 

U posljednje vrijeme sve češće se provode istraživanja kurkumina, sastojka koji se nalazi u ovom začinu, a za kojeg se već pokazalo da ima intenzivna ljekovita svojstva.

U Aziji, osim kao dodatak jelu, koristi se u narodnoj medicini, posebice za tretiranje rana na koži i gastrointestinalnih bolesti. No lista zdravstvenih problema kod kojih pomaže ovaj začin znatno je dulja.

Sprečava zgrušavanje krvi, pomaže u liječenju depresije, može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala. Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, dosada objavljeni rezultati pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti zdrave stanice, objasnili su liječnici poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država.

Najnovije istraživanje pokazalo je kako kurkumin pozitivno djeluje na zdravlje srca, odnosno, kod osoba koje se suočavaju sa zatajenjem srca, pomaže u boljoj funkciji pumpanja krvi po tijelu, do vitalnih organa.

Naime, osobe sa zatajivanjem srcaimaju smanjenu funkciju lijeve klijetke srca u koju se ulijeva krv iz pluća, a iz nje se krv pumpa najvećom žilom – aortom (žilom kucavicom) u cijeli organizam, piše Večernji.hr.

(www.jabuka.tv) 


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.