Ovaj ćete začin često koristiti u prosincu, a trebali biste i češće

Medenjaci, čajevi, kuhano vino, ali i variva…

Prosinac je mjesec kada će se mnogi češće koristiti klinčićem u pripremi jela i napitaka nego u ostalom dijelu godine. No to biste mogli promijeniti.

Klinčići su duljine između 12 i 16 mm i cvjetni su pupoljak stabla karanfilovca, imaju aromatičan miris i slatkasto-trpak jak okus.

Ipak, nije klinčić samo začin, riječ je o vrlo ljekovitoj biljci i lijeku za mnoge bolesti. Poznato je da ima jako protuupalno djelovanje i da je odličan izbor za ublažavanje zubobolje i uklanjanje lošeg daha.

Sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, ali i vitamine C, B6, E, K, folnu kiselinu, tiamin, riboflavin i niacin.

U nekim zemljama stomatolozi rabe njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije zbog snažnog antibakterijskog djelovanja. 

Klinčić nije bez razloga među najzdravijim začinima svijeta zbog svojih antioksidativnih svojstava, a postoje i dokazi da određeni spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici. Riječ je i o jednom od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. 

Danski su istraživači otkrili da klinčić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je mnogima dio terapije u liječenju visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi, piše Alternativa za Vas. 

Ako vam je potrebno još razloga da češće upotrebljavate ovaj začin, dodajmo i to da je poznati prirodni afrodizijak. 

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.