Nissan povlači 150.000 vozila

Japanski automobilski div Nissan priopćio je u petak kako planira povući 150.000 vozila podvrgnutih manjkavim testovima, čime je pretrpio novi udarac, nakon uhićenja bivšeg predsjednika uprave Carlosa Ghosna.

Nissan je nedavno u nekoliko točaka utvrdio otklon od standarda koji je možda u inspekcijskom postupku prouzročio netočne ocjene o zadovoljavanju kriterija, stoji u priopćenju kompanije.

Stoga su u Japanu odlučili „odmah” povući čak 150.000 vozila.

Potvrdili su kako su lošim testovima podvrgnute kočnice, brzinomjeri i drugi sustavi, koji su potom poslani u lokalne pogone za montažu. Opoziv će obuhvatiti 10 modela, uključujući električna vozila Note i Leaf te kompaktne automobile March i Cube proizvedene između studenog prošle i listopada ove godine.

Nissan je prošle godine opozvao milijun vozila nakon što su priznali da su zaključne inspekcije pojedinih vozila namijenjenih domaćem tržištu prije isporuke u autosalone proveli zaposlenici bez odgovarajućih ovlasti. U srpnju ove godine priznali su da su ciljano mijenjali podatke o emisijama štetnih plinova i ekonomičnosti potrošnje goriva, što je otežalo njihov oporavak od skandala s inspekcijama.

Upitan jesu li opsežne mjere štednje koje je provodio u međuvremenu uhićeni i smijenjeni predsjednik uprave Carlos Ghosn možda rezultirale manjkavim testovima, potpredsjednik Seji Honda rekao je: Na neki način, možda. Dodao je ipak da nismo utvrdili vezu između toga i našeg najnovijeg problema s inspekcijama.

Ghosn je uhićen 19. studenog zbog sumnje da nije prijavio milijune dolaranaknada isplaćenih tijekom pet godina. On opovrgava sve optužbe. Tokijski su pak tužitelji odlučili početkom idućeg tjedna osim Ghosna i njegova pomoćnika Grega Kellyja tužiti i Nissan, izvijestio je u petak poslovni dnevnik Nikkei.

Prema pisanju tog lista, tužitelji smatraju da i kompanija snosi odgovornost za moguća financijska kaznena djela.

Nissan je u međuvremenu pokrenuo postupak odabira Ghosnova nasljednika a konačna odluka očekuje se 17. prosinca.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.