Ova područja imaju najveći rizik od potresa

Najtrusnija područja Europe, odnosno zemlje s najvećim rizikom od potresu su Italija, Grčka, Rumunjska, Albanija, Turska i Hrvatska.

Nova interaktivna karta najtrusnijih područja Europe pokazuje da gradovi poput Zagreba, Tirane, Sofije, Lisabona, Bruxellesa i Basela imaju natprosječnu razinu rizika od potresa u usporedbi s manje izloženim gradovima poput Berlina, Londona ili Pariza, javlja Srna.

Iako se Bosna i Hercegovina ne spominje u izvještaju, na karti je područje zapadne i jugozapadne Hercegovine, odnosno područja koja pripadaju Županiji Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, označeno kao visokorizično.

Prema Europskom modelu rizika od zemljotresa, zgrade izgrađene prije osamdesetih godina prošlog stoljeća, urbana područja i zone visoke potresne opasnosti glavni su faktori rizika.

Najugroženije su srednje visoke armiranobetonske okvirne zgrade sagrađene prije osamdesetih godina 20. stoljeća i niske zidane nearmirane kuće.

Najefikasnija mjera za smanjenje rizika od potresa u Europi bila bi, ističu, dogradnja ili zamjena najranjivijih zgrada.

Kad bi se samo u Italiji i Turskoj sve zgrade stavile pod okvire novog europskog standarda prosječan broj smrtnih slučajeva od potresa u Europi mogao bi se smanjiti za više od 50, a prosječni godišnji ekonomski gubici za bar 30 posto.

Osam od 10 zgrada u Europi sagrađeno je prije 1990. godine. Iako se u većini europskih zemalja upotrebljavaju noviji propisi i norme koji osiguravaju prikladnu zaštitu od potresa, još ima puno starijih neojačanih ili nedovoljno ojačanih zgrada, što predstavlja visok rizik za stanovnike.

Karta rizika od potresa u Europi zasniva se na prvom javno dostupnom modelu seizmičkog rizika i ilustrira relativnu distribuciju očekivanog rizika u Europi putem kompozitnog indeksa, javila je Srna.

(www.jabuka.tv)12 komentara

 • Sta nam spremaju sada pa vrše pripreme. Malo virus, pa rat, pa vakcine, glad, potresi, inflacija sta jos ima da nam prirede ovi sotona mocnici bolesni…

  • Koji si ti tokmak.Kakve veze imaju sa potresima ti kako kažeš sotona moćnici bolesni?Sigurno da imaju veze sa vakcinama,inflacijom…,ali potres je prirodna pojava koliko znam.Ti si majstore izgleda ono baš ograničen ko saksija

   • Je potres prirodna pojava, ali nedavno je bilo kako Ameri mogu izazvat potrese do 10 km dubine u podrucju u kojem zele…dakle ovaj tocno pise.

    • Za 20:09, je najbolje sve u jedan kos, pa sta ako se na umjetni nacin mogu izazvati potresi, mogu i atomskom bombom, prekomjerno busenje/iskoristavanje nalazista prirodnog plina izazvalo je potrese u Nizozemskoj zbog cega zatvaraju svoje najvece plinsko polje…ali to nema veze sa cinjenicom da su na nasem podrucju tektonske ploce dosta aktivne i potres manjeg intenziteta je najnormalnija stvar za svakoga ko zivi u Hercegovini, dok ljudi npr.u Njemackoj u zivotu ne dozive niti jedan potres.

 • Da niste toliko ograničeni koliko jeste, znali biste o čemu ovaj piše… Takvima poput vas ni nacrtano nije uvjerljivo. Vi svejedno i nemate kapacitet da skontate više od onog što vam je nametnuto, a tribine su vaš domet ;)))

 • Za sve one koji snuju neke teorije zavjere usmjerene protiv bas sicusne Hercegovine; pa misa mu, sta bi mogao biti interes nekim tajnim lozama unistiti ljude u bas eto Hercegovini; na koji nacin bi se mogla od tamo poremetiti moc tih nekih zamisljenih “sila zla”? Niste valjda toliko narcisoidni i psihicki bolesni da si umisljate da ste eto vi toliko vazni da cak i tajne loze i mocne sile zloga vama salju cak i potrese da bi vas unistili.

  • Vrse probe mogu li izazvat potres…eto zato , a i vole izgladnit i poplasit pa lakse ratove prave…kontas.
   .Ma sta ces ti skontat…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.