Ova hrana potiče rad mozga: Za bolju koncentraciju, učenje

Jaja, avokado, bademi i borovnice nisu samo ukusni, to je prava hrana za bolji rad mozga. Ono što danas jedete može utjecati na vaš mozak sada i kasnije. Je li to pozitivan ili negativan utjecaj, ovisi o tome što stavite na svoj tanjur ili u čašu.

Kratkoročno, prava hrana ljudima može pomoći da bolje uče ili rade na poslu. Pogrešna hrana može dovesti do glavobolje i smanjenja koncentracije, kaže doktorica Maggie Moon, autorica knjige ‘Prehrana za um’ (The MIND Diet), prenosi 24sata.hr.

Istraživanje o doručku pokazuje da jutarnji obrok s nižim glikemijskim indeksom može dovesti do boljeg pamćenja i raspona pozornosti do dva sata kasnije, dodaje Moon.

Dugoročno, zdrava prehrana može održati vaš mozak u dobroj kondiciji, dok loša prehrana postaruje vaš um puno brže i povećava rizik od razvoja demencije, objašnjava Moon.

Borovnice

Bobičasto voće je obično na vrhu ljestvice zdravog voća, a to je zbog obilja polifenola, uključujući i flavonoidne pigmente koji se nazivaju antocijanini.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 16.000 žena, ispitanice koje su jele borovnice barem jednom tjedno su bile tri do četiri godine kognitivno mlađe od ispitanica koje su rjeđe jele borovnice, kaže Moon.

Osim toga, kratkotrajna eksperimentalna istraživanja pokazala su da bobičasto voće potiče spoznaju, vjerojatno zbog obilja flavonoida, koji imaju pobjedničku kombinaciju antioksidansa i protuupalnih svojstava.

Avokado

Mononezasićene masti i antioksidansi u avokadu pomažu u optimiziranju cirkulacije, što pridonosi boljem protoku krvi u mozgu, kaže Cynthia Sass, nutricionista iz New Yorka i Los Angelesa. Dodaje da kalij u avokadu pomaže regulirati krvni tlak.

Nastojte jesti trećinu avokada dnevno, najbolje ujutro kad se probudite kako biste pojačali mentalni fokus i koncentraciju do kraja dana.

Jaja

Jedite žumanjke – to je dio jaja koji mozgu pruža najviše hranjivih tvari.

Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da konzumacija jaja poboljšava verbalnu tečnost i funkcioniranje frontalnog režnja, što je područje mozga koje pomaže pri rješavanju problema, spontanost, pamćenje, jezik, inicijacija, prosudba, kontrola impulsa i socijalno i seksualno ponašanje, objasnila je Moon.

Glavni prehrambeni spoj u ovoj hrani za mozak je kolin. Kolin je ključan za optimalno funkcioniranje mozga i stvaranje neurotransmitera acetilkolina, koji je povezan s pamćenjem.

Bademi

Grickanje badema je ukusna navika koja vam poboljšava koncentraciju. Bademi su glavni izvor vitamina E, a istraživanja otkrivaju da ovaj vitamin topiv u mastima može usporiti spoznajni pad i pojačati pamćenje i mentalnu budnost. Osim toga, studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association otkrila je da velike količine vitamina E usporavaju funkcionalni pad osoba s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolesti.

Budući da 30 grama badema daje 35 posto dnevnih potreba vitamina E, razmislite o uživanju u barem desetak badema dnevno.

Slanutak

Izvanredan hranjivi sastojak u slanutku je vitamin B-6. Nedostatak ovog vitamina može kratkoročno pridonijeti lošoj koncentraciji te dugoročno utjecati na kognitivni pad čovjeka. I druge vrste grahorica imaju dobar utjecaj na rad mozga.

Grah je hrana s niskim glikemijskim indeksom te je pun polako probavljivih ugljikohidrata, što je dobro za kratkoročnu koncentraciju, kaže Moon.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Najpoznatije kao najbolji izbor za zdravo srce, ekstra djevičansko maslinovo ulje također je hrana za mozak.

Maslinovo ulje ima približno 230 antioksidansa i polifenola, ali oleokantal može biti posebno neuroprotektivan, kaže Moon. Objašnjava da je istraživanje provedeno na životinjama pokazalo da oleokantal potiče proizvodnju proteina i enzima koji su bitni za čišćenje beta-amiloida iz mozga, što je važno jer nakupljanje beta-amiloidnih plakova na kraju narušava funkciju živčanih stanica.

U nedavnom istraživanju, utvrđeno je da ljudi koji u prehrani konzumiraju maslinovo ulje imaju bolje neposredno i odgođeno verbalno pamćenje, dodaje Moon.

Tamnozeleno lisnato povrće

Tamno lisnato zeleno povrće poput kelja može pomoći umanjiti kognitivno propadanje kod ljudi, kaže Sass.

Dodaje da su nedavna istraživanja pokazala da samo jedna porcija dnevno zelenog lisnatog povrća može pomoći u očuvanju pamćenja i kognitivnih sposobnosti kod starijih ljudi

To je ogromna potencijalna korist na temelju male promjene u prehrani. A uz to, zeleno lisnato povrće održava zdravlje srca i kod raka, kaže Sass.

(www.jabuka.tv) Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.