Otvorena izložba velikoga Emanuela Vidovića u Mostaru

Povodom obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, koju u Mostaru organizira Generalni konzulat RH, večeras je u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru otvorena izložba slika Emanuela Vidovića (1870.–1953.) te je upriličen koncert klasične glazbe.

Izložba je realizirana u suradnji s Muzejom grada Splita, odnosno Galerijom Emanuel Vidović koja djeluje pri tom muzeju, a na njoj je predstavljeno 29 radova iz svih Vidovićevih stvaralačkih faza.

U predgovoru izložbi, povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar ispred Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine napisao je: “Nakon velike milenijske izložbe Vlahe Bukovca u Širokom Brijegu u kolovozu 2000. godine, izložba djela Emanuela Vidovića u Mostaru jednako je važan događaj te se može smatrati novim početkom kulturne razmjene u kojoj se predstavljaju djela velikana hrvatske likovne umjetnosti koja da danas nisu izgubila na vrijednosti i koja imaju karakter nositelja identiteta naroda iz kojega su potekli” te je istaknuo da ova izložba “pomiče granice likovnoga života u Hercegovini”.

”Vidović nije bio ni u Parizu ni u Münchenu, a ipak nam je donio toliko novoga i ipak je njegov utjecaj na hrvatsko slikarstvo toliko velik da je to tek danas zapravo za ustanovljavanje”, kazala je Narcisa Bolšec Ferri, ravnateljica Muzeja grada Splita.

Hrvatski konzul u Mostaru Dragan Matijević istaknuo je da je Emanuel Vidović jedan od najvećih hrvatskih slikara te da su zato smatrali da bi bilo izvanredno da im on pomogne u obilježavanju ovako velikoga jubileja kao što je 25 godina hrvatske neovisnosti.

”Želimo zahvaliti u prvom redu svim Hrvatima i svima ostalima koji su sudjelovali u obrani Republike Hrvatske i zahvaljujući kojima danas slavimo tako veliki jubilej”, poručio je Matijević.

Izložba Emanuela Vidovića otvorenom će ostati do 12. lipnja. U sklopu obilježavanja navedenoga jubileja, večeras je u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača upriličen i koncert na kojem je nastupio Simfonijski orkestar Mostar zajedno s mnogim glazbenicima iz Republike Hrvatske.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.